Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skippad träning tär på samvetet

Mår du dåligt över att du skippade gympasset eller högen av papper du borde ta tag i på jobbet? Var lugn, du har inte dålig karaktär, enligt psykologen Alexander Rozental.

Annons

Alla skjuter vi upp saker ibland. Främst är det arbetsuppgifter eller träning som vi väljer att ta tag i en annan gång – med en smula dåligt samvete, enligt en Sifoundersökning som kortföretaget Visa gjort.

Nio procent i undersökningen uppger att de ofta mår dåligt eller har dåligt samvete för att de skjuter upp saker. När uppskjutandet blir ett problem kallas det prokastinering.

Börjar i skolåldern

Att inte fullfölja sina studier, släpa efter på arbetet eller att ekonomin tar skada är de vanligaste problemen som folk söker hjälp för, berättar

Alexander Rozental, psykolog på Psykologfabriken.

– Det är mer av ett beteendemönster än en karaktärsbrist, det är inte lathet eller att de saknar ambitioner, säger han.

Oftast har den drabbade börjat i skolåldern med att ta tag i saker i sista stund. Om det fungerat har beteendet fortsatt. Men det som gick bra i skolan kanske inte går alls i arbetslivet.

– Man hamnar i knipa och får allt svårare att ta tag i saker i livet, säger Alexander Rozental.

Ändra vanor

Det finns sätt att bryta mönstret. Ett är att tydliggöra målen, ett annat att dela upp i mindre delmål och ett tredje att ta bort distraktioner, exempelvis stänga av påminnelser från sociala medier på mobiltelefonen.

– Men det krävs en hel del träning eftersom det är ett mönster som man grundlagt väldigt tidigt, ibland har man gjort det i flera år eller en hel livstid, säger Alexander Rozental.

Men att kunna skjuta upp saker – att prioritera – är också viktigt.

– Man kanske ska utnyttja tiden man har över till återhämtning och avkoppling i stället, vi ska inte bli supereffektiva robotar, säger han.