Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skistar bygger frenetiskt för årets events med Jon Olsson

Det är nu bara dygn kvar innan Jon Olsson med kompisar rullar in i Åre men för fotfolket som fixar arenorna har förberedelserna ute i fält pågått i veckor.

– Vi lägger säkert runt 250 arbetstimmar på att bygga de olika arenorna. Till det kommer 300 maskintimmar, säger Leif Larsson, ansvarig för eventproduktion vid Skistar, Åre.

Det är en gigantisk snöhög som nu tornar upp sig i Övre Stendalen.

Två inhyrda pistmaskiner, modell större, arbetar frenetiskt med att schakta snömassor till rätt ställe och Daniel Ny, professionell hoppkonstruktör, mäter, funderar och ger order.

Ny har redan lagt flera arbetsdagar upp i Stendalen. Det är bara tisdag och fem dagar kvar innan årets åkare filmare och fotograf-er kommer till Åre.

Leif Larsson har varit med på hela Åres Big Air- resa. Nu är han ansvarig för att de bägge Jon Olsson-eventen Super session och Invitational Big Air flyter på som planerat.

– Första året vi körde var 1999. Då var det i 1 000- meterområdet och hette Red Bull Big Air.

Var är största skillnaden mellan JOSS och JOI 2008 och 2009.

– Den största skillnaden är att det blir en nationstävling i tävlingsformatet Jon Olsson Invitational. Sed- an är hoppen annorlunda förstås.

– I stället för att bygga ett traditionellt Big jump nere i målområdet bygger vi en floater uppe i störtloppet i stället (en floater är ett längre och flackare hopp, red:s anm).

Förklara skillnaden mellan JOSS och JOI?

– JOSS är en tävling där åkare, filmare och fotograf ska göra den bästa skidfilm-en de förmår på fyra dagar. De får använda alla hopp vi bygger och övrig omgivning här i Åre.

– Det bästa resultatet belönas sedan på den stora filmgalan på söndag.

– JOI är en stor publik hopptävling där olika nationer tävlar mot varandra. Det blir två åkare från varje land.

Tävlingen avgörs i mål-området och är gratis att titta på.

Höjdpunkter under nästa vecka?

– Gå på JOI i målområdet på VM-arenan.

– Är det fint väder ska man också åka upp till Sten- dalen en kväll. Det är en fantastisk upplevelse. Lift-arna, både i Stendalen och Ullådalen, kommer att gå fram till klockan 20.

Fotnot: Alla tidsangivelser för JOSS och JOI ovan är preliminära. För senaste info gå till Skistars hemmasajt: www.skistar.com.