Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skistar förlorar miljömål – snökanonerna får inte gå för fullt

Skistars begäran om att få tillverka kanonsnö också när vattenföringen är som lägst i sjön Öster–Noren får avslag. Då blir det kortare skidsäsong, speciellt vid jul varnade Skistar inför Miljööverdomstolens prövning som nu är avgjord.

Annons

Det handlar om vattenuttaget i sjön Öster–Noren, uppströms Duved och Staa.

Skistar ville kunna ta vatten för att tillverka kanonsnö när vattennivån i sjön var så låg som 4 kubikmeter vatten per sekund. Dessutom ville bolaget kunna ta ut vatten under den nivån vid speciella stortävlingar, VM och Världscup.

Det gick Mark– och miljödomstolen med på, trots att länsstyrelsen hade stora invändningar med tanke på att fiskrommen riskerade att frysa om vattennivån var så låg att sjön skulle kunna bli bottenfryst.

Nu har det principiellt viktiga målet avgjorts i högre instans; Mark– och miljööverdomstolen.

Och där går domen på länsstyrelsens oro och mot Skistars vilja.

– Det är ostridigt att området har höga naturvärden. Eftersom det inte med säkerhet kan sägas vilken påverkan vattenuttaget skulle ha på naturvärdena har Mark- och miljööverdomstolen gått på länsstyrelsens linje, säger tekniska rådet Bengt Jonsson i ett pressmeddelande.

Tillstånd till vattenuttag när vattenföringen i sjön Öster-Noren understiger 6,4 kubikmeter lämnas därför inte. Undantag får dock göras för VM- och världscuptävlingar då gränsen för vattenuttag istället ska ligga på 4 kubikmeter per sekund.

Däremot får Skistar precis som önskat totalt ta ut mer vatten från sina fyra pumpstationer. Det hade inte heller länsstyrelsen motsatt sig.

För att ha beredskap vill bolaget kunna lägga ut konstsnö på samtliga backar, till och med i högzon. Det kommer att behövas när klimatförändringarna slår igenom ännu mer, menar Skistar.

Skistars argument för att kunna ta ut så mycket vatten att Öster–Noren riskerar bottenfrysning var att ”Om bolaget inte får tillräckligt med skidåkningsbar yta till jul/nyår uteblir gästerna”.

Men det är i slutet av mars och början av april som det är som minst vatten i älven. Och då brukar inte någon kanonsnö tillverkas. Men Skistar ville ha möjligheten att kunna göra det.

– Det kan vara så att det blir väldigt slitet och isigt i vissa backar, i Gästrappet till exempel. Då vill vi ha möjlighet att pudra på med snö över en natt eller två, sa Anders Aspholm, Skistars driftschef i Åre till ÖP 14 april.