Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skistar kapar personal

Det ser ljust ut för Skistar inför vintern. Förträfflig kalender inför jul och påsk och bra bokningsläge.
Men den skrala tillväxten i skidbranschen får ändå bolaget att flagga för personalminskningar.

Resultatet för sommarmånaderna, det sista kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, var i vanlig ordning uselt. Skidanläggningarna är inte särskilt attraktiva utan snö men kvartalsförlusten på 150 miljoner kronor var åtminstone lite mindre i år än förra året. Bokningsläget ligger inför kommande säsong fem procent över motsvarande period i fjol.

Samtidigt tycker Skistars vd Mats Årjes att det är dags att på allvar börja ta konsekvenserna av den uteblivna marknadstillväxten. Antalet skiddagar på företagets anläggningar är stabilt sedan fyra år. Skidåkarna blir helt enkelt inte fler och då måste företaget trimmas. Enligt Årjes kan det handla om i storleksordningen ett femtiotal anställda som får lämna företaget under det kommande året.

– Personalen är vår i särklass största kostnadspost och egentligen det enda vi har att jobba med. Det kommer att bli ett antal personer som får lämna, det handlar om att vi försöker dra de fördelar vi kan ur bolaget, säger Årjes.

– Eftersom vi är fem destinationer i samma företag ska vi försöka utvinna samordningsvinster och vi ser över allt, så det kan vara både på kontoret och ute i verksamheten, säger Årjes.

Men på kort sikt, inför årets vinter, ser det mesta bra ut. Julens kalender innebär att bara några extra semesterdagar kan ge en lång sammanhängande ledighet, vilket brukar locka fler gäster till skidorterna.

– Inte bara julen utan även påsken ligger väldigt bra placerad, så vi har ganska stora förväntningar på den här säsongen utifrån det perspektivet, säger Årjes.