Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skiva med swing

När jag var liten på 1940-­talet fanns swingpjattarna. Snobbiga killar i bredbrättad hatt, rutiga kavajer smala byxor, vita strumpor och spetsiga skor.

På dansbanorna spelades swing så det stod härliga till.

Jag har ibland fått möjlighet att lyssna till ett gäng som kallar sig ”Glada Gubbar” och som kan spela swing. Nu har de gett ut skivan ”Never too late” där de uppträder som Bo Eklunds Band.

Medlemmar är Aspåsbon Bo Eklund på dragspel, Jörgen Eklund från Krokom trakterar trummor, Sven-Ivar Jonsson från Lit spelar bas och Bo Andersson som har rötter i Oviken spelar vibrafon och fiol.

De glada gubbarna har spelat med de flesta musiker i Jämtland på de flesta orter. Alla har sina rötter i 1950-tal- et utom Jörgen, men han började å andra sidan spela som 8-åring hemma i källaren.

Skivan innehåller klassiker som ”Lady be good” och ”On the sunny side of the street”, men här finns också annan mjuk och vacker musik som till exempel ”Södermalm” av Tore Svanerud.

Skivan avlutas med ”Boogie Blues”, jam i studion där Tommy Andersson är med.

Det var sådan här swingmusik vi dansade till i början på 1950-talet ibland med inslag av Glenn Millers låtar.

Aldrig ska jag glömma när min kamrat Leif och jag cyklade in från ett skogsarbetarläger för skolungdom- ar på lördagarna till dans- banan i Malung för att träna dans.

Hade man tur kunde man få dansa ”cheek to cheek” med den vackra Barbro Sigurdsdotter.

Musiken lever i de glada gubbarnas skiva.