Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skivrecensioner

SALEM AL FAKIR
”Astronaut”

(EMI)

Pop

l l l

CAROLINE AF UGGLAS
”Så gör jag det igen”

(Siloton/Universal)

Svensk soul

l l l

Annons

utfrysta skara som aldrig bländades av Salem Al Fakirs debut. Inte ens den vansinnigt älskade ”This is who I am” lyckades jag fastna för. Därför är det troligt att trean jag sätter på uppföljaren ”Astronaut” har ett värde som överstiger det nominella med avsevärd marginal.

Jag har fortfarande svårt för Salem Al Fakirs nasala sång och hittar ingenting i detta skamlöst rumsrena underbarns radioanpassade berättelser som egentligen säger mig någonting. Men – och nu kommer ett stort jäkla men – det är omöjligt att lyssna på hans hitlåtar utan att ryckas med.

Oj, vad han kan skriva poplåtar. ”It’s only you (Part II)” är en given landsplåga och refrängen till ”Roxy” hade kunnat vara skriven av ett 70-tals-Fleetwood Mac i högform. Salem Al Fakir väljer godbitar ut musikhistorien, skapar med en sällsynt självklarhet en egen stil och packar in alltihop i en fläckfri nutida ljudbild.

”Astronaut” må vara en bagatell, men det är en bagatell skriven av en mästare. (TT Spektra)

genomslag i Melodifestivalen bevisade att det går att nå ut med en sargad, naken själ mitt i allt det glittriga och förytligade. Passande nog släpper hon nu sin fjärde solo-skiva som tar vid där ”Snälla snälla” klingade ut.

Det handlar om habil, gospelfärgad soul och okomplicerad rock, rotad i den amerikanska södern men desto mer svensk i sitt uttryck. Inte sällan tänker jag på 70-talssångerskor som Monica Törnell eller Kisa Magnusson när Caroline af Ugglas låter sitt hesa vibrato spricka, samtidigt som den givna förebilden Janis Joplin närvarar överallt.

Hon blottar sitt hjärta, sjunger om sår som aldrig läker och tar hjälp av låtskrivare som Markus Krunegård, Peter Le Marc och Tomas Andersson Wij, medan maken och producenten Heinz Liljedahl smyckar med stråkar och blås.

Helt ok – men inget griper tag lika starkt som ”Snälla snälla”. (TT Spektra)