Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skjut upp Lillänge-beslutet"

Skjut upp beslutet om mer handel i Lillänge. Det tycker en majoritet av de östersundare som medverkat i en opinionsundersökning, beställd av handelsföreningen.

Annons

Östersund Handel – som är emot två nya handelsområden i Lillänge – har beställt en opinionsundersökning bland befolkningen i Östersunds kommun.

Enligt den är 50 procent negativa till att tillåta en etablering av två nya handelsområden i Lillänge.

34 procent är positiva, medan 16 procent inte har någon uppfattning.

Av dem som är positiva är det få som bryr sig om den oro som finns bland handlare och kunder, om att delar av handeln skulle få svårt att överleva vid etableringen. 79 procent fortsätter att vara positiva trots detta faktum. 4 procent ändrar uppfattning till negativ och 17 procent ändrar sig till en mer neutral hållning.

I den tredje frågan hävdas att stora köpcenter har utarmat stadskärnor och därefter ställs frågan om vilken betydelse en levande stadskärna har för de tillfrågade. Där svarar 52 procent att det har en mycket stor betydelse, där "mycket stor" ligger högst på en femgradig skala.

62 procent tycker att politikerna ska skjuta upp beslutet, tills man ser vad utbyggnaden av handeln mellan Ica Kvantum och Jula ger för resultat.

31 procent tycker att beslutet kan fattas i vår, medan 7 procent inte har någon uppfattning.

På frågan om det borde genomföras en folkröstning tycker 33 procent tydligt ja, medan 31 procent tycker tydligt nej. Tveksamt ja får 17 procent, medan tveksamt nej får 14 procent. 5 procent har ingen uppfattning.

Undersökningarna hittar du som bifogade filer här i artikeln.

----------------------------------

Fakta om undersökningen:

Undersökningen är gjord av Nordanalys och själva telefonsamtalen av underleverantören Concilia AB. Intervjuerna är gjorda med 500 slumpmässigt utvalda människor som är skrivna i Östersunds kommun, i åldrarna 18 till 74 år. Baserat på bruttourval utgör dessa 500 personer 45 procent av de totalt uppringda, varav många inte svarade. I de fallen man har fått kontakt utgör de 500 personerna 85 procent av de uppringda. Med andra ord var det ungefär 15 procent av personerna man fick kontakt med som tackade nej till att vara med.

Innan frågorna ställdes har personerna fått veta att de medverkar i en undersökning som är beställd av Östersund Handel och har också fått en bakgrund om hur många kvadratmeter handel som finns, och planeras för, i Lillänge-området. Vid en undersökningsfråga till 500 slumpmässigt utvalda personer, där 40 procent svarar ja eller nej, ligger felmarginalen på ungefär 4 procent upp eller ned, enligt Lars Häreblad på Nordanalys.Vid en svarsandel på 10 procent är felmarginalen ungefär 2,5 procent upp eller ned.