Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjuten imam vid medvetande

Den uzbekiske regimkritiker som 2012 föll i koma efter ett mordförsök i Jämtland har vaknat.
Samtidigt anklagar den gömda familjen polisen för bristande skydd och en avstannad utredning.

– Hälsotillståndet förbättras dag för dag för min pappa, men det går väldigt långsamt och han kommer att vara väldigt beroende av vård framöver också, säger David Nazarov, son till den skjutne uzbekiske religiöse ledaren Obid Nazarov.

Regimkritikern Obid Nazarov sköts i huvudet i jämtländska Strömsund i februari 2012. Utrikesminister Carl Bildt kallade det på sin blogg "häpnadsväckande" att "en person som beviljats flyktingstatus av FN inte får ett tillräckligt gott skydd i det land som åtagit sig att erbjuda detta skydd".

Läkare överraskade

Enligt sonen lever Obid Nazarov, som ännu inte kunnat höras av polis, fortfarande under dödshot och familjen ska ha tvingats att bryta kontakten med släkt och vänner. David Nazarov är skarpt kritisk mot att familjen, enligt honom, står utan polisskydd och att inget händer i utredningen.

– Vi får hela tiden uppgifter om att de som genomförde attentatet inte är nöjda. Vi känner inte längre att vi har en fristad i Sverige. Det är som när vi bodde i Uzbekistan.

Den uzbekiska säkerhetstjänsten hotade enligt David Nazarov senast för några månader sedan familjen, via anhöriga i hemlandet, sedan han intervjuats i en al-Jazira-dokumentär.

Skytten identifierad

– Enligt Säpo borde jag sluta medverka i massmedier, då hade det varit lite lugnare. Men gör man så, slutar liksom hoppet om att kunna förändra samhället till något bättre, säger David Nazarov.

– Om vi lämnar den typen av råd så handlar det om att vi värnar de här personernas skydd, svarar Sirpa Franzén, presschef vid Säpo.

Hon tillägger att det är lokal polis som gör hotbildsbedömningar och vidtar skyddsåtgärder men att Säpo inte förutsett några grova brott eller konkreta hot i Strömsund.

Polisen anser sig ha identifierat den misstänkta attentatsmannen och han häktades i sin frånvaro i maj 2012. Vid ett tillfälle uppgavs att han gripits i Ryssland men det har inte bekräftats. Källor uppger för TT att samme man kan ha skjutit ihjäl en annan uzbekisk regimkritiker nära Moskva, före attentatet mot Nazarov. TT har sökt åklagaren.

Stockholm (TT)

Läs mer:

"Jag har större hopp nu än för ett år sedan"

Imamen i koma i över två år

Polisutredningen står stilla

Vem ville mörda imamen i Strömsund?

I dag: Hovrättsdom för mordförsöket på imamen

Imamåtalet ogillas av tingsrätten

Över hundra förhör efter mordförsök på imam

Mordförsöket på imamen i Veckans brott

Imam-attentatet upp i rätten i dag: ”Alla vill se det misstänkta paret”

Luckor i bevisningen kan avgöra imammålet