Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjutsande föräldrar skapar trafikfara

Trafiksituationen på vardagsmorgnar vid Östbergsskolan på Frösön kan tidvis vara hektisk.
Men det är inget som avskräcker Emma Lindqvist och Sofia Nilsson från att cykla till skolan.

På Östbergsskolan på Frösön har man länge jobbat med frågan om säkrare skolväg för eleverna.

– Skjutsfrågan har varit på tapeten länge, berättar rektorn Torgny Röhdin.

– Det första vi gjorde var att kontakta kommunens trafikansvarige och situationen är mycket bättre nu än för några år sedan. Hastigheten på Frösövägen har sänkts till 30 och man har ritat upp vägmarkeringar för cykel.

Vi har också fått en speciell avlämningsplats för föräldrar som skjutsar sina barn med bil men det kan ändå bli trångt på morgonen när alla ska lämna samtidigt.

Internt har vi jobbat mycket med att få föräldrarna att inte skjutsa och man kan diskutera hur bra det egentligen är ur ett folkhälsoperspektiv att vi skjutsar våra barn hit och dit.

För tioåriga Emma Lindqvist har det alltid varit naturligt att cykla till skolan.

Tillsammans med sin kompis Sofia Nilsson brukar de cykla den två kilometer långa vägen utmed Fritzhemsgatan till Östbergsskolan.

– Folk kör väldigt snabbt, kommenterar Emma Lindqvist trafiken runt skolan.

– De stannar på Fritzhemsgatan för att släppa av folk så vi måste kryssa mellan bilarna, ut i vägen.

Problemet med bilar som parkerar på den markerade cykelbanan kring skolan och tvingar ut cyklisterna i trafiken är något som upprör Emmas mamma Åsa Westling.

Men trots den ökade trafiken kring skolan är hon inte rädd för att låta Emma cykla till skolan.

– Visst, mellan halv åtta och kvart i åtta kan det vara köer med bilar vid skolan men vi har helt enkelt inte tid att skjutsa. Det nyttigt för barnen att komma ut och cykla.