Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sko dig rätt – bli skinnad!

/

Fotbollsskor har blivit högsta mode.
Du har säkert själv sett hur skohyllorna är en explosion i färg och form och det finns en sko för snart sagt varje enskilt underlag.
Men för en ÖP-lirare i början på sin fotbollskarriär duger det med en billig sko som har bra passform.

Annons

Anette Edenbo, som både är en av de ansvariga inom Jämtland/Härjedalens fotbollsförbund och som i sitt yrke är expert på skor, säger:

– Skaffa skinnskor, det är de bästa skorna för fötterna. De skor som görs i dag för fotbollsspelare är inte individanpassade utan alla är i sig likadana. Dessutom är de flesta i något plastmaterial, som gör att man lättare får skavsår.

– Ja, det kan man säga. Skinnskor anpassar sig bättre efter fötterna.

– De allra yngsta, inom ÖP-liret för att ta ett exempel, sliter inte så mycket eftersom de är ganska lätta. De behöver en sko för inomhusbruk och en för utomhus.

John-Rune Wikén, ledarveteran och nu en av tränarna för Östersunds Damfotbollsförening, ÖDFF, har sin ståndpunkt klar:

– En sko som inte är alldeles för dyr och som passar bra är det viktigaste. Men tyvärr är det väl så att det här med fotbollsskor har blivit en modesak och fräscha färger och snygg design ska locka till köp.

Ledaren Anneli Andersén har ett konkret och rakt råd till alla föräldrar som tänker köpa fotbollsskor till sina barn:

– I min värld ska alla fotbollsskor vara svarta.

Därmed får man också troligen en billigare sko eftersom de svarta inte är lika moderiktiga som illgröna eller neongula.

För några år sedan var också samtliga fotbollsskor i grunden svarta, även om det fanns vita inslag. Dessa skor var i regel försedda med tolv dobbar och kunde användas på gräs, grus och konstgräs. Alltså en kombisko för alla underlag.

Men så hände något. En revolution inom fotbollsskobranschen.

Nästan alla skor är i dag färgade, röda, gröna, gula, självlysande med remskydd, ovala dobbar och glansiga snören.

Annelie Andersén:

– Hela köpmarknaden när det gäller skor bygger på att det ska konsumeras, det är väl därför allt blivit så flashigt och trendigt med färger och så. Dagens fotbollsskor håller dåligt och slits fort. Och inte är det särskilt fotvänligt heller med alla skor i plast. När det är 20 grader kallt och man ser tjejerna på konstgräset på arenan skjuta sina skott med de tunna plastskorna, fy fasen!

Mer läsning

Annons