Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogens härligheter blev en lyckträff för Eva

En tanke om att ta till vara på det nyttiga i skogen. Det sådde fröet som senare kom att bli Eva Magnusson speciallité: en sirap gjord av gran.

Sedan urminnes tider har skogen varit en viktig resurs för oss människor. Mycket av det ätbara i skogen är både vitaminrikt och fyllt av antioxidanter. När Eva Magnusson gick en mathantverkskurs på Eldrimner i Ås började hon spåna kring hur hon skulle kunna använda skogen i sin matlagning. När hon senare stod i köket och experimenterade fick hon fram någonting helt nytt – Gran Zirup.

– När jag kom tillbaks till kursen sa kursansvariga Bodil Cornell till mig: "Människa, vad har du gjort? Det här måste du göra om", berättar Eva Magnusson.

På den vägen är det. Skogen och Gran Zirup visade sig vara en riktig lyckträff.

Hennes sirap gjord av gran har blivit en populär ingrediens för många erfarna kockar runt om i hela Sverige och hennes företag Skogens Sköna Gröna har utvecklats med ännu fler produkter i sortimentet. Spritprodukter, bröd och inlagda granskott är några av de delikatesser som hon hennes företag Skogens Sköna Gröna kan erbjuda.

Under året har företaget satsat mot nya mål och fått södet Väx med skogen från Skogsstyrelsen. Skogens Sköna Gröna är ett av totalt 29 företag i landet som får stödet. Från Jämtland fick även Sylvetris AB stödet.

Skogens Sköna Gröna fick stödet för att börja tillverka tallrikar i trä.

– Att servera bra lokal mat på plast- eller papperstallrikar är varken snygg eller gott. Vi gör tallrikar i trä i stället. Det både ser bättre ut och blir godare, säger Eva Magnusson.

Eva Magnusson jobbar aktivt med att lyfta Jämtland som matproducerande region genom att samarbeta med andra företag. Hon slår också ett slag för att fler företagare ska se möjligheter i att samarbeta. Mat- och skogsbranschen kan lära mycket av varandra.

Och receptet till framgång med Gran Zirup, det är förstås topphemligt.