Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogens nedgång

Bolag efter bolag aviserar stiltje i skogen. Sveaskog var först, sen gick SCA ut och meddelade sina maskingrupper om betydligt mindre jobb. Sågverk slår igen och igår kom Norrskog med ett historiskt svagt bokslut. Skogsbranschen har motvind, precis som övriga samhället.

Skogskonjunkturer går alltid i cykler. Ena dagen tjänar sågverken massor av pengar, ett halvår senare kan priset på färdiga trävaror vara i utförsbacke. Så har det alltid varit, men frågan är om det inte snart vankas en kraftfull rationaliseringsprocess just på sågverkssidan.

att många små inte kommer klara sig, men lite har hänt. Nu tänker Saetra skog skrota ett sågverk i Norrbotten och även i hälsingemetropolen Färila, vilket påverkar virkesflödet inte minst i Härjedalen.

Det var bara tio år sedan Färila fick ett ordentligt ansiktslyft med stor kapacitetshöjning. Nu ryker sågen när Saetra försöker lappa ihop en problematisk balansräkning.

informationsmöten om att luften var på väg ur virkesmarknaden. Avverkningar lades i malpåse.

SCA kom några veckor senare med samma beska medicin. Maskingrupper blir utan jobb.

Stora Enso blöder miljarder i sitt globala värv och överhuvudtaget har vår största exportbransch enorma svårigheter.

större aktörerna i Mellannorrland. Deras bokslut brukar därför vara ett viktigt kvitto på branschläget. I ett pressmeddelande från i går försöker koncernledningen skyla över bekymren och fokusera på ett bra år för skogsägarna. Underförstått: De som sålt virke har tjänat bra med pengar medan föreningen gått kräftgång. Minus 279 miljoner kronor efter finansiella poster är ingen höjdare.

Norrskogs ständigt starka börsportföljer, som i bland går som spjut och vid nedgång ger nedskrivningar i värdepappersdelen. Men industrin förlorade 153 miljoner, vilket lär frammana fler rationaliseringar inom sågverksdelen.

Tyvärr lär vi få se färre stora aktörer, där virkesflöden kommer att koncentreras till några fåtal större sågverk, säkert även inom SCA-koncernen.

glädjande skeenden bland mindre företagare. I januari berättade ÖP om Rödins såg i Skanderåsen där kraftfulla investeringar sker mitt i ett svagt konjunkturläge. Inte många familjeföretag finns ännu kvar i ett allt hårdare konkurrensläge. Men Rödins har sin nisch och tycks klara sig bra där, vilket inte minst Bergs kommun har att känna glädje inför.