Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägare fick lära sig att gallra

/
  • Anna Backman, 8 år, testade att köra skogsskördare i en  simulator. Calle Svedling, som pluggar på Älvdalens naturbruksgymnasium, hjälpte henne att hitta alla knappar.

En informations­kampanj ska göra härjedalsskogarna mer välskötta.

Annons

– Många skogsägare missar tyvärr att gallra och röja sin skog, säger Stora Ensos chef i Härjedalen Bo Karlsson.

I måndags tuffade Stora Ensos Gallringståg in i Hede. Visserligen efter väg och med lastbilar. Med kampanjen Gallringståget, som turnerar runt för tredje året vill Stora Enso ge råd och kunskap till inbjudna privata skogsägare.

är många skogsägare dåliga på att sköta sin skog. Det är inte sämre ställt i Härjedalen än övriga landet men genom kampanjen vill vi visa hur viktigt det är att sköta gallring och röjning, säger Bo Karlsson.

– Många är inte medvetna om hur mycket pengar de förlorar när skogen inte sköts.

Drygt 6 400 personer äger skog i Härjedalen. Nära hälften av dessa bor utanför kommunen och många av dem hinner inte röja och gallra som de borde.

– En del har fått skogen i arv men flyttat söderut. Och då står skogen bara där och det växer snabbare än vad många tror, säger Torbjörn Ameck, virkesköpare vid Stora Enso Skog.

Ett hundratal skogsägare hade anmält sig i Hede. Besökarna tittade och fick även flygbilder av sin egen skog och diskuterade med virkesköpare om vilka åtgärder som behövs för dem. Många passade även på att köra en skogsskördare och avverka skog i simulatorn som Naturbruksgymnasiet i Älvdalen ansvarade för.

Med på tåget var också kocken Anders Levén som bjöd på som bjöd på ramslöksoppa, vildsvinsytterfilé och kräftpaté som stod på menyn.

Mer läsning

Annons