Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsägare går till hårt angrepp mot samer

På gränsen mot Härjedalen har det under den gångna
veckan blåst hårda stormar runt Röros Skogseierlag och den samiska familjen Fjellheim.

I ett uttalande till samerättsutvalget har tre ledamöter ur skogsägarföreningen gått till angrepp mot familjen Fjellheim. De har skrivit under en skrivelse med uttalanden som uppfattats som rasistiska. De har bland annat krävt en gentest av familjen.
En av dem som står bakom skrivelsen är Anders Sjövold, ledare i skogsägarföreningen. Uttalandet har fått familjemedlemmar, skogsägare, samer, Brekkenbor och politiker högt upp i leden att mista fotfästet.

Hans Vintervold, ordförande i Röros kommun, och själv medlem av Röros Skogs-eierlag tar kraftigt avstånd från utttalandet om samer och kräver att skogsägarföreningen ber om ursäkt för tilltaget. Sametingspresidenten Egil Olli säger till tidningen Adressavisen att det inte finns ord som förklarar känslan inför detta och det enda rätta är att både Stortinget och Regeringen tillsammans med Same-tinget ska komma med reaktioner mot Röros Skogseierlag.
Sverre Fjellheim, en av de bröder som Sjövold menar bör gentestas, säger att när han först såg skrivelsen kunde han bara le.
– Men det är tragiskt att man på 2000-talet har denna syn på samerna. Det som är gott i detta är dock att den grumliga värld som dessa uttalanden hör hemma i, äntligen har kommit fram i ljuset.
Uttalanden av det här slaget är dock inte något nytt för Sverre Fjellheim.
– Det finns många fler skrivelser och uttalanden som bara bekräftar den sorgliga inställningen till den samiska kulturen. Tänk om man i samfundet i stället tog till sig denna kultur och använde den som en stark produkt för regionen, säger han.
SOS Rasisme i Sör-Tröndelag hävdar att dessa uttalanden framstår som ren hets mot folkgrupp och de lämnade under tisdagen in en polisanmälan mot Rörosbygdens Skogseierlag för brott mot rasismparagrafen.
Under torsdagskvällen höll Röros Skogseierlag årsmöte på Vauldalen. De tre styrelsemedlemmarna som skrivit under uttalandet, utan att först förankra det bland övriga medlemmar, önskade på egen begäran att omedelbart avsäga sig sina uppdrag. Dessutom krävde medlemmarna att en förklaring och en ursäkt skriftligt ska redovisas från de tre där de personligen ansvarar för den uppkomna situationen.
På årsmötet kunde en ny styrelse inte väljas och under tiden är det valberedningen som går in i en interimstyrelse. En medlem av skogsägarföreningen valde att säga upp sitt medlemskap med omedelbar verkan i mötets avslutande skede.

Samerättsutvalget är en statlig utredning som sedan några år tillbaka har utrett hur mark och vatten ska förvaltas.