Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbränder i torkans spår

Torrt. Mycket torrt. Här och var extremt torrt. Mitt i högsommaren skiftar SMHI:s brandriskkartor i rena höstfärgerna; ljusgult, gult, rött. En maning till försiktighet i skog och mark.

– Det är stora regionala variationer och där det är hög risk har det blivit extrema förhållanden, säger brandingenjör Leif Sandahl vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Nu gäller det att vara försiktig med allt som kan tända vegetationen.

I flera län har länsstyrelsen infört generellt eldningsförbud: Kalmar, Östergötland, Örebro, Värmland, Stockholm, Gotland samt stora delar av Södermanland.

Många orsaker

Men det är inte bara öppen eld som kan ge upphov till bränder. En kastad fimp, en gnista från en maskin, en het katalysatorer i bilmotorn kan också vara utlösande.

Naturen själv sätter också skogen i brand emellanåt. På onsdagseftermiddagen slog blixten ner på Gullmoberget, någon mil väster om Härnösand, varpå en brand uppstod i det svårtillgängliga området. Räddningstjänsten tog hjälp av hemvärnet i släckningsarbetet.

Tidskrävande arbete

På torsdagen brann det också i ett skogsområde söder om Pershagen i Södertälje. Rök och dis spred sig med vinden flera mil norrut. Brandkåren kunde tidigt begränsa elden men släckningsarbetet väntas pågå ytterligare några dygn.

– Problemet är att det är ganska eländig terräng att arbeta i, det är torrt och det är ett tidskrävande arbete, säger Johan Wickenberg, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

En tredje brand uppstod i ett skogsområde i Onsike, cirka två mil väster om Uppsala. Brandförsvaret kunde relativt snabbt förhindra fortsatt spridning.

– Det gäller att vara med väldigt tidigt när det är sådant här väder. Om branden rullar på kan det bli väldigt besvärligt i den här värmen, säger Leif Sandahl.

TT