Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbränningar ska hjälpa mångfalden

Från och med nästa år ska det bli fler naturvårdsbränningar i länet. Det görs för att bidra till den biologiska mångfalden.

– Bränning görs för att våra skogar och många arter är anpassade för brand, från tiden innan vi blev så duktiga på att släcka bränder. Massa arter är kopplade till det här, säger Marie Berglund på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Hon berättar att bland annat mosippan är indirekt beroende av brand.

– Den behöver det som branden gjorde: eldade upp mossa så att blommans frön kommer ner och kan gro. Mosippan har djupa rötter och klarar ofta en brand, säger Marie Berglund.

Det finns också en mängd insekter och svampar – särskilt tickor – som behöver bränd eller död ved.

Och den tretåiga hackspetten lever gärna på de insekter som finns på dessa platser.

Bränningarna är tänkt att göras främst i tallskogar, och tallen själv – och även asp – kan gynnas av bränningar, eftersom tallen annars har svårt att fröa sig i tjocka täcken av mossa.

Projektet med skogsbränning startar 2015 och i Jämtlands län planerar man att bränna i fem naturreservat.

De största ytorna gäller för Siljeåsberget och Bollsberget i Strömsunds kommun. Där handlar det om ungefär 30 hektar per reservat. Man tänker också bränna i Helvetesbrännan i Bräcke kommun, där även Västernorrland kommer att bränna på sin sida gränsen. De sista två är Brötarna i Bergs kommun och Västansjöbrännan i Härjedalens kommun.

Det handlar om en sammanlagd areal på ungefär 80 hektar.

Själva processen är extremt väderberoende, berättar Anders Davidsson på Länsstyrelsen i Jämtlands län, och säger att det gäller att försöka göra de fem projektbränningarna när tillfälle ges.

– Under förra året var det sex dagar på hela året som det gick att bränna. Om det blir en bra sommar för bränning måste man försöka bränna så mycket det går. Allt beror på vädret, säger han.

Förhållandena för skogsbränning kräver flera faktorer, som en ganska lång torkperiod innan, att det inte blåser för mycket och att luftfuktigheten är låg.

Fakta:

14 län är med i projektet som är den mest omfattande naturvårdsbränningen någonsin i Sverige. Det rör sig om 90–120 områden, totalt 2 200 hektar skog.

Det rör sig om 90–120 områden, och totalt 2 200 hektar skog.

Bränningarna startar 2015 och projektet pågår till och med 2019. Det leds av Länsstyrelsen i Västmanland.

Naturvårdsbränningen ska göras i Natura 2000-områden, som är EU:s områdesmärkning. Ofta är de områdena även nationalparker eller naturreservat.

De kontrollerade bränderna kommer främst att göras i tallskog.

Pengarna i projektet kommer från EU:s Life-projekt, Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Det omfattar 100 miljoner kronor mellan åren 2015 och 2019.

Martin Hanberg / TT