Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsdag för hela familjen

Skogens dag i spikbodarna lockar årligen hundratals besökare. Med gratis aktiviteter försöker Skogsstyrelsen, företag och föreningar att höja intresset för det skogliga.

I söndags var det åter dags för Skogsstyrelsens långvariga tradition att anordna en familjefest med skogen i fokus.

– En av myndighetens uppgifter är att lyfta fram skogens värde. Vi bjuder in allmänheten till den här dagen för att visa bredden som finns och för att främja intresset för skogen. Näringen behöver folk i framtiden, berättade Henrik Wikström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Utefter en kilometerlång skogsslinga stod företag och föreningar med koppling till skogen och bjöd in besökarna till diverse aktiviteter. Vid Jägareförbundets monter snickrade Agnes och Nils Konradsson på en smäcker liten fågelholk.

– Vi kanske kommer att sätta upp fågelholken i ett träd hemma hos momma, sa Agnes hoppfullt.

Under ett partytält en bit bort lade 11-åriga Olivia Berntsson sista handen på en fantasifull djurfigur.

– Det är ett kott-djur som jag har hittat på. Vi brukar komma hit varje år och jag ser mest fram emot att få åka hölass.

Evenemanget, som varje år brukar locka runt 400 personer, är helt kostnadsfritt.

– Bara man tar sig till Spikbodarna så är allt kostnadsfritt för att alla ska kunna vara med, sa Henrik Wikström på Skogsstyrelsen.

– Evenemanget är riktat mot barn så att de ska få en positiv bild av skogen. Kanske kan vi så ett frö hos någon som så småningom kan blomma ut.

Att det vid den sista stationen i den relativt långa slingan bjöds på gratis korv och kaffe var ingen slump, berättade Henrik Wikström.

– Det finns ett folkhälsoperspektiv i det hela. Vissa år har vi lagt korvgrillningen först men då har folk fastnat där, nu måste de ta en skogspromenad innan de får fika.