Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogspriserna föll i fjol

Skogspriserna sjunker. I länet dyker priserna mer än riket i genomsnitt. Prisfallet på den jämtländska skogsmarken var 12 procent senaste året, enligt färsk statistik.

Snittpriset i riket sjönk 7 procent mellan 2012 och 2013 enligt den färska statistik som LRF Konsult presenterar.

Jämtlands län och Västernorrlands län redovisas tillsammans och här gick snittpriset ner från 289 kronor till 254 kronor per skogskubikmeter.

Nedgången i norra Sverige är större än i södra och mellersta Sverige.

– Det kan bero på att det är kortare avstånd till virkesköparna från södra Sverige, säger Lars-Anders Jonsson, fastighetsmäklare på LRF Konsult i Östersund.

Prisskillnaderna mellan olika delar av landet är dock inget nytt. Skogsmark kostar mer än det dubbla i södra Sverige.

Generellt var priserna som högst 2011-2012. Därefter har det varit nedgång.

Den vikande konjunkturen för främst sågade varor påverkar prisnivån. De långväga köparna är inte lika vanliga längre, menar Lars-Anders Jonsson. Fler affärer görs mellan lokala parter. Med minskad konkurrens hålls priserna nere.

– Fortfarande är det dock bra priser. Man kan se det som att det är köpläge för den som har kapital, säger Lars-Anders Jonsson.