Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsstyrelsen börjar jaga markägare

Det har kommit in närmare 500 ansökningar om dispenser från att frakta ut stormfällt virke ur skogarna. Skogsstyrelsen kommer bevilja de flesta och ge sig ut på jakt efter de som inte ens sökt dispens.
– Vi kommer börja skapa underlag för åtalsanmälningar, säger Peter Newman.

Det var i tisdags datumet gick ut för att ha plockat ut allt timmer ur skogarna. Som ÖP tidigare rapporterat har många skogsbolag haft svårt med att frakta ut allt stormfällt virke. Stormarna Hilde och Ivar gick hårt åt skogarna i höstas.

Skogsstyrelsen har fått ta emot 115 dispenser från att ta ut allt virke i tid. I princip handlar det om att slippa åtalas för att ha brutit mot lagen.

– Egentligen är det fler markägare än så. En dispens kan gälla allt från ett objekt till 60, säger Peter Newman, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Det beror på att ett skogsföretag, exempelvis SCA, har kontrakterats för att ta hand om andra skogsägares timmer. Företaget har då tagit på sig att söka dispensen med.

– Det är mellan 400–500 objekt i länet, säger Peter Newman.

Skogsstyrelsen har inte räknat ut exakt hur mycket timmer som kommer ligga kvar.

– Vi beräknar att det är runt 300 000 kubikmeter, säger Peter Newman.

Han berättar att Skogsstyrelsen kommer att vara väldigt rationella i sina beslut och godkänna i princip alla dispenser.

– Vi kollar lite grann så att det inte är uppenbara felaktigheter, säger han.

Skogsstyrelsen kommer däremot att nu lägga kraft på att jaga rätt på de skogsägare som varken tagit ur skogen eller sökt dispenser.

– Vi kommer fara ut och skapa underlag för åtalsanmälningar. Lagen gäller och vi misstänker att det finns platser där markägarna inte tagit hand om virket, där det ligger kvar och blir insektsangripet och de har inte sökt dispenser, säger han.

Peter Newman uppmanar nu alla skogsägare att ge sig ut och titta i skogen, även fast datumet gått ur.

– Leta vidare och ta hand om virket. Och akta er för rotvältor. De är livsfarliga, säger han.