Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsstyrelsen: Persson drar långtgående slutsatser på lösa grunder!

Skogsstyrelsen svarar på Marcus Perssons ledare publicerad 1 september.

Annons

Persson drar långtgående slutsatser på lösa grunderI en ledare signerad Marcus Persson den 1 september framstår det som att Skogsstyrelsen fattat beslut i ett ärende som rör en avverkning i västra Jämtland.

LÄS MER: Skogsägare nekad avverkning - stoppad på grund av elljusspår

Persson drar långtgående slutsatser på lösa grunder. Det har inte fattats något beslut, utan vi för en pågående dialog med markägaren om de naturvärden som finns i området. Eftersom det rör sig om nyckelbiotoper så kan det bli aktuellt med ett biotopskydd eller ett naturvårdsavtal, vilket innebär att markägaren i så fall får ersättning för att skogen inte avverkas. När det gäller artskyddsförordningen, så är den inte aktuell i just detta specifika ärende, men vi vill ändå passa på att påpeka att Skogsstyrelsen, tillsammans med Naturvårdsverket har lyft till regeringen att artskyddsförordningen behöver utredas vidare. Ersättningsfrågan är en av de frågor som behöver ses över.

Alf PedersenTillförordnad distriktschef Skogsstyrelsen

Politisk redaktör svarar: Skogsstyrelsen måste föra en bättre, tydlig och förtroendeingivande dialog med svenska skogsägare. Det har man misslyckats med i västra Jämtland där nya bud och motiv framkommit under resans gång. Skogsägaren i västra Jämtland lämnar in sin anmälan om avverkning redan 1 juni. Om detta lämnar Skogsstyrelsen svar 13 juni. I det svaret varnar man för att avverkning kan bryta mot artskyddsförordningen. Elljusspåret nämns i samma svar – och då att avverkning inte får hindra framkomlighet. Sen i ett telefonsamtal med skogsägaren ändrar Skogsstyrelsen motiv till att avverkning vid elljusspår skulle skada sociala värden eftersom utsikten blir sämre. Fram till Skogsstyrelsen träffar skogsägaren 1 september var artskyddsförordningen dessutom i högsta grad aktuell. Att ni sedan byter motiv och förklaringsgrund under ett besök i skogen (dagen då min ledare skrevs) till biotopskydd förstärker bara intrycket av ett icke förtroendeingivande agerande. Ni kan bättre än så här.