Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsstyrelsen tänker vara generös

På Skogsstyrelsen förbereder man sig för en anstormning av ansökningar om dispens den här veckan och nästa.
– Vi kommer att vara ganska generösa med undantag, säger Alf Pedersen.

Alf Pedersen arbetar som ställföreträdande distriktschef i Norra Jämtlands distrikt för Skogsstyrelsen. Han berättar att det hittills inte kommit in så många ansökningar om dispens från lagen att allt färskt timmer ska vara ute ur skogen 15 juli.

– Vi väntar oss att det kommer in ansökningar under den här veckan och nästa. Det handlar om att skogsföretagen vill jobba på så länge de bara kan, säger Alf Pedersen.

Han berättar att Skogsstyrelsen rekommenderat skogsägare att sikta in sig på att få ut grantimret i första hand och lämna tallen. Större märgborre är skadlig för tallens tillväxt, men den dödar inte trädet såsom granbarkborren gör.

Skogsstyrelsen kommer att granska varje ansökan om dispens och bedöma om skogsägaren gjort sitt yttersta för att få ut det stormfällda timret.

– Det finns skogsföretag som tagit på sig att avverka och ta hand om virke från många olika skogsägare. Och de har inte hunnit med. I det sammanhanget är vi ganska generösa med undantag, säger Alf Pedersen.

I det fall dispens inte lämnas kan Skogsstyrelsen komma att åtalsanmäla skogsägaren.

Skogsstyrelsen gjorde en beräkning i slutet av maj hur mycket timmer som ligger kvar i skogarna.

– Om vi räknar hela det stormområdet, både Hilde och Ivar, så var det då ungefär fyra miljoner skogskubikmeter, säger Alf Pedersen.