Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsstyrelsen varnar: hög risk för angrepp

Granbarkborren svärmar för fullt i Jämtlands län, meddelar Skogsstyrelsen. Nu går man ut och varnar för scenarier där det sannolikt kan bli stora skador på den stående skogen.

Skogsstyrelsen övervakar granbarkborrens svärmning från norr till söder med hjälp av fällor. Mätningarna visar att nivåerna just nu är mycket höga och man uppmanar skogsbrukare att det är av största vikt att de fortsätter upparbeta och barka vindfällen. Annars är risken mycket stor för angrepp på stående skog nästa år.

– Den senaste tömningen av fällorna visar att svärmningen är mycket intensiv i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län. Troligen en kombination av det varma vädret och att populationen är mycket stor, säger Gunnar Isacsson som är insektsexpert på Skogsstyrelsen.

Enligt de scenarier som Skogsstyrelsen tagit fram innebär ett omfattande angrepp av granbarkborrar i år sannolikt stora skador på den stående granskogen nästa år. En bild som förstärks av fällfångsterna. Gunnar Isacsson på Skogsstyrelsen uppmanar skogsägarna att agera.

– För att förhindra att de barkborrar som kläcks i sommar angriper stående granskog kommande år så måste angripen granskog upparbetas och transporteras ut ur skogen eller så måste stockarna barkas.

Virket ska ha forslats till terminal, skogsindustri eller gjorts otjänligt som yngelmaterial senast den 15 juli.