Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogstokiga tjejer går på kollo i Ås

I sommar arrangeras ett kollo för skogsintresserade tjejer på Torsta naturbruksgymnasium i Ås. Det är ett antal intressenter inom skogsindustrin som arrangerar det hela för att de vill skapa ett större intresse för skogsbranschen bland tjejer.

Skäggiga män med håriga underarmar som sticker ut ur flanellskjortan lyser med sin frånvaro på det här skogslägret. Här fostras deras efterträdare. Under tre dagar får de 15 tjejerna i åldrarna tolv till 13 år prova på olika aktiviteter inom skogsbranschen och angränsande industrier. Tjejerna får prova allt från att snickra fågelholkar och älgsafari till att skjuta med salongsgevär.

–Jag ville testa på hur det är i skogen, pappa jobbar i skogen och blir väl antagligen stolt när man är andra generationen i skogen. Säger Jennifer Kullström som är en av tjejerna på kollot i Ås. Hon berättar också att hon särskilt ser fram emot skytte med salongsgevär.

Ragnar Fredholm som är regional samordnare för skogskollo Jämtland tycker att det alltid varit för få tjejer inom skogsbranschen.

– När jag gick ut skogsprogrammet på 80-talet var det bara sex kvinnor av 60 elever totalt i min klass.

Enligt Skogsstyrelsen ägs ungefär 40 procent av Sveriges skog av kvinnor. Och Ragnar Fredholm menar att antalet kvinnor som arbetar med skogsnäring på akademisk nivå börjar se bättre ut medan de som arbetar mer praktiskt, främst maskinoperatörer fortfarande har en kraftig överrepresentation av män.

– Killar blir som medryckta av sina fäder som i sin tur fick följa med sin far ut i skogen. Men så har det inte varit för tjejer och det vill vi bryta med det här kollot.

Skogskollo arrangerades för första gången år 2012 i Västerbotten. År 2014 var första gången det riktades specifikt mot tjejer och sedan dess har intresset ökat och i sommar finns skogskollo för tjejer på totalt sex olika orter däribland Ås här i Jämtland som är värd för första gången.

– Intresset har varit jättestort, det blev fullbokat på en halv dag så vi kommer nog att se efter om det är möjligt att ha fler kollo-omgångar nästa år.