Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola i Åre kommun ska granskas

En elev har utsatts för kränkande behandling på en skola i Åre kommun. Rektorn har känt till att elever inte mår bra i den stökiga skolmiljön men har ändå inte agerat.

Händelsen är så allvarlig att Skolinspektionen väljer att göra en utredning.

För en tid sedan blev en elev utsatt för kränkande behandling av andra elever när de var ute på skolgården. Det blev droppen för föräldrarna som valde att anmäla skolan direkt till Skolinspektionen utan att först kontakta skolledning. Detta eftersom de vill påtala för skolledningen att händelsen är allvarlig och att skolan inte tillgodoser barnens säkerhet och välmående.

Enligt anmälan är skolmiljön stökig och bråkig. Kränkande behandling förekommer och har förekommit under flera års tid. Skolan har valt att inte utreda när barn blivit utsatta för mobbing. Flera outredda fall finns enligt anmälan. Vidare står det att utsatta barn mår allt sämre eftersom skolan inte agerar. Det förekommer också att barn byter skola på grund av det hårda klimat som råder i skolmiljön. Mobbing och kränkande behandling förekommer bland elever i flera klasser. Föräldrar både till mellanstadieelever samt högstadieelever har slagit larm för att situationen är ohållbar. Rektorn har meddelat att resurser saknas för att hjälpa elever med särskilda behov.

Enligt lagen har huvudmannens skyldighet att motverka kränkande behandling. Skolinspektionens uppgift är att se till att barn och elever får utbildning de har rätt till i en trygg och säker miljö.

Den normala proceduren är att skolan utreder klagomål. Men nu väljer Skolinspektionen att göra en utredning eftersom man ser allvarligt på situationen.

Åre kommun måste senast den 7 januari svara på frågor om vilka åtgärder som gjorts.