Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola trotsade julbordsförbud

Skolbarnen i Åre kommun skulle inte få julbord i år för att spara pengar. Men barnen, lärarna och kocken på Stamgärde skola ville ha sin julmat.

Då kom en tjänsteman och hämtade laxen och sillen.

Julmaten på skolan i Undersåker har varit en het fråga den här veckan. Till slut blev det ett julbord som serverades på skolan vid lunchtid på onsdagen. Det vill ansvariga chefen Lena Modigh Larsson helst fokusera på.

– Vi ska reda ut vad som har hänt i januari. Alla frågetecken är historia och skolan har haft sitt julbord, säger Lena Modigh Larsson.

Men julbordet är ett resultat av en kock som frångått centrala beslut, möblerat om i matsedeln och lärare som själva skramlat ihop pengar och handlat ingredienser.

I tisdags såg det inte alls ut att bli ett julbord.

I höstas bestämde kommunens matenhet att i år skulle det inte bli serveras julbord på skolorna. Det skulle minska kostnaderna för skolornas mat som i alla fall i fjol hade gått upp under december månad.

I stället för en lunch med julmat skulle julrätter portioneras ut över terminens sista vecka. Ena dagen köttbullar, andra dagen lax och så vidare.

Då kom kocken i Stamgärde, Lars-Göran Larsson, på idén att samla ihop veckans rätter till en dag för att övriga dagar servera bland annat rester och grönsakssoppa.

– Det skulle inte bli dyrare, säger Lars-Göran Larsson.

Julbordet på skolan är en tradition som barnen ser fram emot säger kocken. En förälder förklarar att julmusten till maten är en extra guldkant.

– Vi dukar och gör fint med servetter. Det är en tradition att de äldre eleverna serverar och hjälper de yngre att ta mat, berättar läraren Ann-Christine Tander Nord.

– Det är inte heller något dignande julbord utan prinskorv, köttbullar, lite kalvsylta, skinka, lax, en omelett, säger Ann-Christine Tander Nord.

Tanken var dock att alla skolor skulle göra likadant. Så när det nådde kommunhuset att skolan i Undersåker skulle bryta mot det överenskomna åkte en tjänsteman till Undersåker och hämtade lax och sill. Det berättar Lars-Göran Larsson.

Maten ska sedan ha lämnats över till ett äldreboende.

Lena Modigh Larsson varken bekräftar eller dementerar att lax och sill förts från skolan och varför det i så fall skulle ha gjorts.

Lärarna bestämde sig i alla fall för att lägga en hundring per person och så gick de och köpte mat.

– Vi träffades på kvällen och förberedde maten. I dag har vi fått ett fint kort med tack från eleverna, säger Ann-Christine Tander Nord.