Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan är den viktigaste frågan

Nyanserna försvinner i valrörelsen. Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) anklagar oss i Folkpartiet för att ljuga när vi debatterar behovet av att kommunens resurser satsas inom välfärden.

Tyvärr är sanningen den att Östersund presterar långt under mina och folkpartiets förväntningar inom de för oss viktigaste områdena.

Vi menar att det krävs ett nytt ledarskap då S under de senaste tre åren stressat upp människor i varje stadsdel och by i kommunen i sin iver att lägga förslag på skolor att lägga ner och genomföra andra nedskärningar i välfärden.

Någon har kanske glömt den socialdemokratiska idén om att bussa flera hundra elever från Frösön till olika skolor i staden, ni kanske även har glömt bort förslaget att lägga ned den öppna förskolan, skolorna i Fjällängen, Bringåsen och Ångsta med flera

Som tur är lyckades vi från FP med en mycket aktiv oppositionspolitik tillsammans med aktiva medborgare avstyra dessa ogenomtänkta förslag.

Vad vi däremot sent kommer glömma är sveket mot barnen med hörselskador där familjer lämnat kommunen efter hörselspårets nedläggning.

Sveket mot barnen och föräldrarna i Ope efter nedläggningen av Ope skola i jakten på att effektivisera organisationen.

Sveket mot de barn, personal och föräldrar på Ängsmon efter nedläggningen av Ängsmons senare del.

Resultatet av nedläggningen av Ope skola och nedläggningen av Ängsmons högstadium är att kommunen fortfarande äger kostnaderna för Ope skola och att vi har en nionde klass på Torvallaskolan med dussintalet niondeklassare, så mycket för den besparingssatsningen.

Östersunds skolor behöver ett nytt ledarskap som fokuserar på pedagogisk utveckling istället för att stirra blint på vilka resurser som kan flyttas från skolan till andra sektorer.

Nyligen kom den obekväma bekräftelsen på att något står snett till i kommunen. I Lärarförbundets årliga jämförelse av Sveriges skolkommuner rasar Östersund till 100:e plats.

Alltså, Sveriges fjärde rikaste kommun ligger bland annat enligt Lärarförbundet på plats 180 avseende resurser till skolan.

Alltså, Östersund har sämre lärartäthet än Strömsund, Ragunda, Bräcke och Berg. Östersund hamnar långt ner i jämförelsen på i stort alla 14 variabler.

För mig och Folkpartiet är skolan den viktigaste frågan de kommande fyra åren. Sveriges fjärde rikaste kommun ska även ha landets bästa skola!

Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel