Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan kan få fotoförbud

Nu kan det bli förbjudet att fota sitt barn i ett luciatåg eller under en skolavslutning. Östersunds kommun har tagit fram nya riktlinjer för fotografering/ filmning inom Barn–och utbildningsförvaltningens verksamheter.

Det är inte alls ovanligt att föräldrar väljer att fota sina barn under olika aktiviteter i skolan. En del väljer att lägga ut bilder på sociala medier.

För att inte barn med skyddad identitet ska exponeras på det sättet har Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun infört nya riktlinjer för fotografering och filmning. Riktlinjerna innebär att en rektor eller en förskolechef kan bestämma att föräldrar inte får ta bilder på barnen i skolan.

– Bilder får lätt spridning på sociala medier och det kan vara ett problem om ett barn har skyddad identitet, säger Britta Gyllebring, biträdande förvaltningschef vid Barn– och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Men det handlar inte bara om barn med skyddad identitet, förklarar Britta Gyllebring.

– Det finns även föräldrar till barn utan skyddad identitet som inte vill att deras barn ska synas på sociala medier. De nya riktlinjerna hjälper även dem, säger hon.

I Örnsköldsviks kommun har man gått längre än i Östersund. Där har man från centralt håll bestämt att inte tillåta fotografering i skolan eller förskolan överhuvudtaget.

– I Östersund har vi en lite mjukare framtoning. Här ligger beslutet i stället på den enskilda verksamheten. Varje skola och förskola ska själv få bestämma om fotografering ska vara tillåtet eller inte, säger hon och fortsätter:

– Om en skola eller förskola bestämmer sig för att inte tillåta fotografering så är det viktigt att alla respekterar det, säger Britta Gyllebring.