Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan kan få fotoförbud

Nu kan det bli förbjudet att fota sitt barn i ett luciatåg eller under en skolavslutning. Östersunds kommun har tagit fram nya riktlinjer för fotografering/ filmning inom Barn–och utbildningsförvaltningens verksamheter.

Annons

Det är inte alls ovanligt att föräldrar väljer att fota sina barn under olika aktiviteter i skolan. En del väljer att lägga ut bilder på sociala medier.

För att inte barn med skyddad identitet ska exponeras på det sättet har Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun infört nya riktlinjer för fotografering och filmning. Riktlinjerna innebär att en rektor eller en förskolechef kan bestämma att föräldrar inte får ta bilder på barnen i skolan.

– Bilder får lätt spridning på sociala medier och det kan vara ett problem om ett barn har skyddad identitet, säger Britta Gyllebring, biträdande förvaltningschef vid Barn– och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Men det handlar inte bara om barn med skyddad identitet, förklarar Britta Gyllebring.

– Det finns även föräldrar till barn utan skyddad identitet som inte vill att deras barn ska synas på sociala medier. De nya riktlinjerna hjälper även dem, säger hon.

I Örnsköldsviks kommun har man gått längre än i Östersund. Där har man från centralt håll bestämt att inte tillåta fotografering i skolan eller förskolan överhuvudtaget.

– I Östersund har vi en lite mjukare framtoning. Här ligger beslutet i stället på den enskilda verksamheten. Varje skola och förskola ska själv få bestämma om fotografering ska vara tillåtet eller inte, säger hon och fortsätter:

– Om en skola eller förskola bestämmer sig för att inte tillåta fotografering så är det viktigt att alla respekterar det, säger Britta Gyllebring.