Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan politikernas lekstuga

Det har gått som en chock genom Politikersverige att svenska barn faller som en sten i internationella jämförelser. Att skylla problemen på lärarna, när det är politikerna själva som i decennier haft skolan som en lekstuga, är att undandra sig politiskt ansvar.

Man började med att successivt ta bort betygen ända tills vi föräldrar först efter höstterminen i 9:an fick konkreta besked på hur våra barn låg till. Då var det minst tre år för sent.

Vi som gick skolan under 1960-talet fick leva med katederundervisning, betyg från årskurs 2 och annat som betecknats som en dålig skola. Vi gick dock ut i livet med mycket bättre kunskaper.

Slutsatsen måste bli att de senaste 40–50 årens skolutveckling varit helt bortkastad. Den bästa insatsen har således varit om politiker hållit tyst och alla som gjort sin karriär som skolans välgörare aldrig gått på jobbet.

Det är också ett politiskt minfält att invandrarbarnen kräver oerhört med extraresurser. För att undvika att trampa på en mina så låtsas politikerna som om problemet inte finns. Utan problem kan inte extramedel motiveras och lärarresurser måste tas från skolans övriga barn.

Nu rusar alla politiker återigen till skolfrågan för att inför valet berätta vad just de ska göra för att förbättra. Deras politiska lekstuga har resulterat i att vi har skapat en permanent arbetslöshet hos en knappt läskunnig generation.

Det är i skolan den bästa kompetensen finns. Lärare och skolledare ska genom egna erfarenheter utveckla och använda de metoder som de finner mest framgångsrika.

Detta är grunden för det engagemang som man med ständigt nya, uppifrån kommande, direktiv och kontroller effektivt tar död på.

Carl Festin, Atlantispartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel