Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolans stora musikglädje fångas upp på skiva

Musiken är en stor del av undervisningen på Körfält ets särskola och det har alltid varit ett stående inslag på både sommar- och jul avslutningar.

Den senaste tiden har de även jobbat mycket med musik på elevens val och nu är det äntligen dags för det som alla har väntat på, skivinspelning.

Eleverna sitter i en stor cirkel i klassrummet och i mitten av cirkeln står ett gäng med mickar.

I ena hörnet sitter Johan Arveli från Sensus framför en dator med stora hörlurar på huvudet. Han är ljudtekniker och är i särskolan för att hjälpa till med skivinspelningen.

En inspelning som är möjligt tack vare ett bidrag från ”Skapande skola”, statens kulturråds satsning på mer kultur i skolan.

Erik Hed, som är 9 år, sjunger solo och resten av gruppen hjälper till med ljuden. ”Här sitter vi en massa djur och jag, vi sitter här och sjunger varje dag. Hur låter en häst?”

Gruppen gnäggar som aldrig förr och Erik sjunger vidare. ”Hur låter en gris?”.

Erik tycker om att sjunga och sjunger nästan varje dag hemma. Låten spelas igenom ett par gånger sedan är Johan Arveli nöjd med inspelningen.

Att Erik inte riktigt vågade ta i och använda sin starkaste röst spelar ingen roll, det löser sig ändå med teknikens hjälp.

Innan det är dags för gruppbyte vill Timon Lantz sjunga sin låt igen. Han ställer sig i mitten och sjunger ”Peta in en pinne i brasan. Hämta ett par öl och revbensspjäll”. Han sjunger den för Tobbe Ringdahl som också han kommer från Sensus.

Skivan kommer att innehålla åtta låtar sammanlagt. Alla särskolans drygt 40 elever är med på skivan, uppdelade i fyra grupper.

Låtarna har eleverna valt tillsammans, alla utom en. För den har de skrivit själva och Jens Comén från Hoven Droven har hjälpt till med musiken.

När gruppen, där Timon och Erik är med, är klara, lämnar de plats för nästa. Julia Åslund, Mika Hautamäki-Jansson och Fredrik Hedmark sjunger månadslåten. Och den sitter som den ska.

– Guldtagning, säger Johan Arveli efter bara ett försök.

– Det är roligt att spela in skiva och det ska bli spännande att se hur skivan blir, säger ena solisten Fredrik Hedmark.

Och han tycker inte att det är speciellt nervöst att sjunga solo på en skiva. Kanske för att han det inte är första gången som han spelar in skiva.

– Du har ju varit med och spelat in skiva med rockskolan, säger musikläraren Bente Römo Mella och Fredrik Hedmark nickar.

Det är Bente Römo Mella som är spindeln i nätet för skivinspelningen.

När den är klar ska det firas stort med en releasefest på Gamla Tingshuset 14 april. Då kommer det även att bjudas på livespelning.