
Skolchef vill utreda flytta av gymnasiet från Järpen till Åre by: ”Åre gymnasieskola måste öka sin attraktionskraft”

Flytta Åre gymnasieskola från Järpen till Åre.
Den omvälvande idén kastas nu upp på agendan av Lottie Corrias-Näslund, högsta chef för skolan i Åre kommun.
– Åre gymnasieskola måste öka sin attraktionskraft, säger hon.
Det är i samband med Åres diskussion kring ett eventuellt medlemskap i Jämtlands gymnasieförbund som Lottie Corrias-Näslund, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Åre, ger politikerna en hint om vad som kan krävas för att Åre gymnasieskola framledes ska lyckas locka nya gymnasielever.
Corrias-Näslund bygger sin idé på en iakttagelse. Under innevarande läsår studerar sju stycken elever från kommuner anslutna till Jämtlands gymnasieförbund vid Åre gymnasieskola. Fem av dessa går på utbildningsprogram som har en koppling till snö. Det handlar om studier vid ett skidgymnasium eller vid Åres specialutbildning för snöfordon.
– Är snö en faktor vi ska bygga på när det gäller skolan attraktionskraft. Det kan man fråga sig, säger Lottie Corias-Näslund.
– Attraktionskraften för Åre gymnasieskola måste vi sätta fingret på, fortsätter hon.
– Jag vill signalera för politikerna att de här tankegångarna finns.
Har ett ja eller nej till medlemskap i Jämtlands gymnasieförbund någon betydelse?
– Oavsett medlemskap, eller om vi har kvar gymnasieskolan precis som nu, ser vi att vi behöver öka attraktionskraften för gymnasieskolan.
Åre utbilningschef betonar att det underlag som hon bygger sitt resonemang på är väldigt litet men hon vill ända försöka peka på att kopplingen till snö kan vara idé att utreda vidare.
"Att öka attraktionskraften för Åre gymnasieskola, för fler elever från andra JGY-kommuner, skulle kunna vara att förlägga Åre gymnasieskola i Åre by med ett anpassat studieupplägg som möjliggör kombination av skidåkning och studier i högre grad för alla elever som önskar.", skriver Corias-Näslund i en tjänsteskrivelse kring samverkansavtal med Jämtlands gymnasieförbund som Åre kommunstyrelse beslutar om i dag torsdag.
Östersunds-Posten berättade tidigare i veckan om fallande andel förstahandssökande till Åre gymnasieskola. Till hösten har enbart en tredjedel av kommunens egna niondeklassare sökt Åre gymnasieskola. Det är en dramatisk minskning från i fjol då mer än hälften av alla av niondeklassarna gymnasiet på hemmaplan.
Marja Lundmark, rektor vid Åre Gymnasieskola och Mikael Skålén, fackligt ombud för Lärarnas riksförbund, är av förståeliga skäl inte nöjda med de senaste antagningssiffrorna med bägge ser fler faktorer som delvis förklarar det stora tappet.
– En anledning är att flera än normalt har sökt idrottsutbildningar, som inte vi kan erbjuda. Och det råder vi inte över. Jag tror det är runt 10 elever, säger Mikael Skålén.
Skålén vet också av erfarenhet att andelen elever från Åres egna högstadieskolor brukar öka ju närmare vi kommer skolstart.
Marja Lundmark tror också av massmedias nyhetsförmedling kring Åre Gymnasieskola, som hon anser varit obefogat negativ den senaste tiden, har påverkat antalet förstahandssökande.
– Hur vi framställs i massmedia påverkar bilden av skolan, säger hon.
Läs mer om Åre:
250 nya bostäder på gång i Åre
Hit flyttar Årefjällsloppet sin målgång
Två av tre väljer bort Åre Gymnasieskola
Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !
-
Åre gymnasieskolas rektor, Marja Lundmark, om tanken att flytta gymnasiet från Järpen till Åre by
En flytt av hela gymnasiet från Järpen till Åre är inte helt okomplicerad.
Marja Lundmark, rektor på gymnasiet, kan efter bara några sekunder rada upp en handfull spörsmål som kan dyka upp. Men till idén är hon positiv.
– Det är en bra idé . Det viktiga nu är att det görs en grundlig utredning.
Vilka nackdelar ser du på rak arm?
– Attraktionskraften av snö tror jag inte gäller för alla elever.
– Sedan måste vi bli mer tillgängliga det måste byggas ett elevhem i Åre med plats för tre årskurser, med hyror som är rimliga. Annars riskerar vi få en skola som inte är till för alla.
– Hur påverkas Järpen av en flytt? den frågan måste ställas.
– Hur påverkar det breda utbudet av nöjesliv i Åre elevernas studieresultat? Det är en annan fråga.