Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelever flyr brinnande krig

/
  • Isak Tronsson, Inger Åhman, Ludvig Paulsson och Ida Bloss från Vallaskolan springer över ett minfält.

Ljudet av minor som sprängs hörs när en människosmugglare springer genom skogen med en grupp ungdomar.
Nu får länets niondeklassare byta liv och bli flykting för en dag under ett rollspel på Jamtli.
– Jag är Jacob Abad eller vad han heter. Mina två barn blev skjutna och vi kommer från Syrien, säger Isak Tronsson.

Annons

Det är knäpptyst i lokalen när eleverna från Vallaskolan får sina rollkort med en beskrivning av karaktärerna som de ska spela under dagen. Därefter är det knappt en lugn stund under de fyra timmar som programmet tar.

– Det är olika personer man möter på vägen i sin flykt. Det kan vara Migrationsverkets handläggare, tolk, människosmugglare eller Röda korsets medarbetare, säger Malin Bäckström som är pedagogiskt ansvarig på Jamtli.

Innehållet i rollerna bygger på verkliga berättelser som har gjorts anonyma. Deltagarna möter många prövningar längs vägen genom asylprocessen. Exakt vilka moment som ingår vill Jamtlis personal inte avslöja eftersom det skulle förstöra för de elever som ska delta de kommande veckorna.

– Vi gör det här för att vi vill ge eleverna kunskaper och upplevelser som gör det lättare för dem att förstå och delta i diskussioner kring de här frågorna. Med tanke på de flyktingströmmar som finns ute i världen och med tanke på antalet flyktingar i vårt eget län, säger Malin Bäckström.

Rollspelet är i gång under fyra veckor och totalt ska omkring 1200 elever delta. Isak Tronsson tror att det är bra att ungdomar får lära sig hur flyktingar har det.

– Det var kul, lite pirrigt bara. Och det var i alla fall ganska verkligt. Det är jävligt hårt för dem, säger han.