Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolelever från Petrozavodsk på besök i Härjedalen

Rysk dansuppvisning, ett besök i simhallen och gemensam matlagning, det var några av punkterna när gymnasieskolan i Sveg fick besök av en klass från Petrozavodsk.

Annons

Utbytet mellan Härjedalens gymnasium och en gymnasieskola i ryska Petrozavodsk fortsätter. Förutom att skolorna arbetar med ett miljöprojekt tillsammans så ger det värdefulla mänskliga kontakter.

– Den sociala biten är lika viktig som själva miljöprojektet där det bland annat görs mätningar av vattenkvalité, luft och buller, säger rektor Linus Silow.

Under sin vistelse i Sveg bor de ryska eleverna hos värdfamiljer, det har även härjedalseleverna gjort då de varit till Petrozavodsk.

– Det har fungerat jättebra. Roligast var att åka ut på en skotertur tillsammans med den familj jag bor hos, berättar Ksenia Antoshko som trivs i Härjedalen och trots att hon kommer från en stad som har nära 300‑000 innevånare så framhåller hon shoppingen i Sveg som ett riktigt nöje.

Arbetet med miljöprojektet har också fungerat bra.

– De mätningar vi har gjort har visat att det inte finns några föroreningar att tala om.

För att kunna genomföra skolutbytet har Svenska Institutet varit med och bidragit ekonomiskt.

– Annars hade det inte varit möjligt att genomföra, säger Linus Silow.