Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolelever från Petrozavodsk på besök i Härjedalen

Rysk dansuppvisning, ett besök i simhallen och gemensam matlagning, det var några av punkterna när gymnasieskolan i Sveg fick besök av en klass från Petrozavodsk.

Utbytet mellan Härjedalens gymnasium och en gymnasieskola i ryska Petrozavodsk fortsätter. Förutom att skolorna arbetar med ett miljöprojekt tillsammans så ger det värdefulla mänskliga kontakter.

– Den sociala biten är lika viktig som själva miljöprojektet där det bland annat görs mätningar av vattenkvalité, luft och buller, säger rektor Linus Silow.

Under sin vistelse i Sveg bor de ryska eleverna hos värdfamiljer, det har även härjedalseleverna gjort då de varit till Petrozavodsk.

– Det har fungerat jättebra. Roligast var att åka ut på en skotertur tillsammans med den familj jag bor hos, berättar Ksenia Antoshko som trivs i Härjedalen och trots att hon kommer från en stad som har nära 300‑000 innevånare så framhåller hon shoppingen i Sveg som ett riktigt nöje.

Arbetet med miljöprojektet har också fungerat bra.

– De mätningar vi har gjort har visat att det inte finns några föroreningar att tala om.

För att kunna genomföra skolutbytet har Svenska Institutet varit med och bidragit ekonomiskt.

– Annars hade det inte varit möjligt att genomföra, säger Linus Silow.