Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoleleverna tävlar i legoarbete

Elever på Nyhedenskolan i Krokom satsar på legobygge i världsklass. Går det vägen väntar VM i USA.

Annons

Eleverna är med i tävlingen First Lego League. Eleverna ska programmera och bygga en robot tillverkad av Lego. Men det är inte en robot vilken som helst. På en bana ska roboten kunna utföra en rad uppgifter, allt på tid och i konkurrens med andra elever.

– Även klass 9A här på skolan är med i tävlingen. Ytterligare tre klasser i länet ska vara med i den här nationella tävlingen, säger Fanny Jonsson som jobbar med roboten.

– Vi programmerar roboten via ett program på datorn, säger Fanny som tillsammans med sina kompisar började med arbetet redan i vid skolstarten i höstas.

Men det räcker inte att bygga en robot. Eleverna ska samtidigt göra ett forskningsarbete i hur man skyddar en stad från naturkatastrofer.

– Vi ska komma fram till minsta möjliga skada i samband med tromber, tsunamis och översvämningar exempelvis. Vi har här en modell där man helt enkelt sänker ner sitt hus i ett hålrum i marken, förklarar Emil Nyh och demonstrerar hur huset sänks för bästa möjliga skydd.

Allt ska marknadsföras på bästa sätt. Även det ska eleverna svara för.

– Vi fixar monter, sponsorer och kontaktar media, säger Anna Östberg.

Resultatet av hennes insats ser vi redan här och nu.