Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolfrågan i Kälarne vilar tungt över S

debatt Det är med stolthet jag läser att Kälarne skola besöker riksdagen tillsammans med två andra Norrlandsskolor. Man gör det som goda exempel i dessa tider, när skolornas resultat rasar i internationella jämförelser.

Samtidigt läser jag kommunchef Bengt Flykts blogg. Han skriver bland annat om en snabbvisit på Kälarne skola och uppger att det har varit en del debatt runt högstadiets framtida placering.

Det är tidernas understatement. Debatten har varit mycket intensiv under en lång tid.

Dessutom är formuleringen vilseledande. Det är inte fråga om högstadiets framtida placering. Högstadiet ligger i Kälarne. Frågan gäller om man ska lägga ned högstadiet i Kälarne och låta eleverna flytta till en annan skola.

Vidare: ”Det är inte kommunen som organisation som avvecklar byar utan urbaniseringen.” Det är inte korrekt och ett sätt att undandra sig ansvar.

Urbaniseringen är ingen organisation eller institution och kan inte avveckla byar eller skolor. Det är faktiskt kommuner som avvecklar byar.

Ja, ni läste rätt, han skriver "avvecklar byar", vilket innebär att han är medveten om att nedläggning av högstadiet i Kälarne är ett led i avvecklandet av Kälarne. Det är högst anmärkningsvärt av kommunens högste tjänsteman.

Vidare: "dock har inte skolans närvaro lett till att befolkningen ökat." Nej, men om högstadiet avvecklas kommer med stor sannolikhet befolkningen att minska snabbare. Har man gjort sig av med skolan väntar bara sotdöden.

Kvaliteten i skolan ska avgöras av pedagogiska experter och inte av en lekman. Det har skolan också gjort och meddelat att man klarar den pedagogiska kvaliteten, vilket borde vara tillräckligt för Bräcke kommun, särskilt som skolan bedömts som en av landets bästa och alltså har en mycket god pedagogisk expertis.

Uppenbarligen litar man inte på sin egen expertis, eller har man redan bestämt sig för att lägga ned högstadiet och vill nu rättfärdiga det.

Slutligen är det mycket märkligt att allt detta kommer från en tjänsteman, Bengt Flykt. Detta är frågor som borde skötas av politiker. Antingen betyder det att politikerna har abdikerat från makten i Bräcke kommun och låter tjänstemännen härska, eller så fegar man ur i en mycket känslig fråga.

Vilken förklaringen än är, är man på väg att inleda avvecklingen av Kälarne. Eftersom Socialdemokraterna regerat Bräcke kommun med obruten majoritet under många år faller ansvaret tungt på dem, och det är endast de som i slutänden kan ändra inriktningen på besluten och främja Kälarnes utveckling.

Det skulle dessutom glädja många om politikerna kunde uttrycka stolthet över Kälarne skolas utomordentliga resultat.

Eje Åhlander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel