Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna i Torvalla storsatsar mot mobbning: ”Det lär bli skillnad”

Nu tar skolorna i Torvalla upp kampen mot mobbning. Personalutbildningar, föräldramöten och skolarbeten med det temat står på schemat under projektet .

– Det är svårt att se om det händer någonting. Man vill inte visa att man är ensam eller så, säger Arezoo Akbari som går i nian på Torvallaskolan.

Under tre år kommer Fjällängsskolan, Mimergården, Ängsmogården och Torvallaskolan att delta i satsningen som görs i samarbete med organisationen Friends. På måndagsförmiddagen samlades alla elever på Torvallaskolan för att lyssna på en föreläsning. Därefter fick de fundera över vad de kan göra för att förhindra att någon känner sig utanför i klassen.

– Man kan säga till någon lärare eller gå fram och säga hej. Bara vara en allmänt bra kompis med alla, säger Sam Jacobsson.

Han och Arezoo Akbari tror att det är viktigt att prata om utanförskap för att påminna sig om vad det innebär och förhindra att det uppstår.

– Jag tror inte att det är så mycket mobbning på skolan nu, men om någon mår dåligt så kan det här hjälpa upp, säger Arezoo Akbari.

Sam Jacobsson tycker att den inledande föreläsningen var bra.

– Det lär bli skillnad om man träffas och så här.

Arbetet inleddes med en kartläggning för att se vad elever och personal upplever för problem i nuläget, berättar Carina Bergqvist som är rektor på Torvallaskolan.

– Mobbning tror jag förekommer på alla skolor men vi är bra på att ta tag i det. Vad som kommer fram är kanske otrygga platser. Någon korridor eller något ställe på fritidsgården till exempel och då måste vi titta på vad vi kan göra.

Nu skapas det en handlingsplan där det framgår vad skolan ska fokusera på för att förbättra skolmiljön för eleverna. Varje år kommer det att göras avstämningar med elever och personal.

Carina Bergqvist betonar att arbetet mot mobbning pågår ständigt och att det har det gjorts liknande kartläggningar tidigare. Samtidigt tror hon att det här projektet kommer att bli betydelsefullt.

– Nu kan vi mäta på ett bra sätt om vi har blivit bättre på de här områdena nästa höst. Känner sig eleverna tryggare på toaletterna, till exempel.

Läs mer:

Dålig inomhusmiljö för elever på Torvallaskolan

Torvallaskolan lyfts fram som föredöme

Elever ratar Torvalla

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.