Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolpersonal oroas över minskat anslag

Anslaget till insatser för barn med särskilda behov inom grundskolan i Berg minskas kraftigt i det nya budgetförslaget, från 3,6 till 2,4 miljoner kronor. Det oroar skolpersonalen.

Skolledarna anser att den förslagna minskningen med 1,2 miljoner kronor borde halveras. I sin kommentar till det budgetförslag, som kommunstyrelsen ska ta ställning till under tisdagen, påpekar Skolledarna att det här anslaget i stort sett halverats sedan 2010 då det var budgeterat till drygt 4,4 miljoner kronor.

– Det drabbar de barn som har behov av särskilt stöd samt försvårar för huvudmannen att leda upp till lagkravet på hjälp och resurser till de barn som har särskilda behov, betonas i yttrandet.

Från kommunens sida har man dock avvisat önskemålet om en halvering av den föreslagna minskningen av anslaget i nästa års budget.

Enligt arbetsgivaren motsvarar anslaget det redovisade behovet för verksamheten. Vid eventuellt oförutsedda behov hänvisar man till fördelningsbar budget.

Av budgetförslaget för nästa år framgår dock att även denna post minskas påtagligt nästa år, från 3,1 till 1,8 miljoner kronor.

– Det finns helt enkelt inte utrymme för mer, konstaterar verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C).

I det nya budgetförslaget minskas också kostnaderna för skolskjutsarna eftersom man från höstterminen 2012 endast kommer at erbjuda en hemskjuts per dag. Vidare skärps reglerna för inackorderingsbidrag till gymnasieelever.

Inget bidrag kommer att utgå till de elever som väljer att gå första gymnasieåret i Östersund på ett program som redan erbjuds på det egna Fjällgymnasiet i Svenstavik.