Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolpolitiker vill att Vallaskolan ändrar sig

Till slut fick pappan Olle Rentzhog besked. Vallaskolan går emot kommunens idé om att besparingar inte ska drabba undervisningen.

– Jag tycker att de väljer fel linje. Risken är stor att stödbehoven ökar och då blir det ingen besparing, säger han.

Uppslutningen var mycket stor i kväll när oroliga och protesterande föräldrar mötte skolpolitikern Björn Sandal på Vallaskolan. Sandal (S) fick ta emot en kaskad av frågor om varför kommunen sparar på barnen.

Hans svar var att det är flera tusen elever färre nu än i början av 2000, skolorganisationen totalt sett är allt för stor, att kommunen trots allt dragit tillbaka sitt första sparkrav, men att man befarar allt högre arbetslöshet nästa år och därmed sämre skatteintäkter. Slutsats - mer besparingar.

Eftersom beskedet från regeringen och därmed från kommunen är att skolan inte ska spara på lärare, har påbudet gått ut att skolor med förskoleklasser och fritidsbarn ska spara. Torvallaskolan och Storsjöskolan slipper besparingar eftersom de saknar de yngsta. För Vallaskolan blir det däremot 800 000 kronor mindre.

Det borde betyda större grupper för förskolebarnen som inte har legitimerade lärare.

– Undervisande personal ska inte drabbas av besparingar. Förskolelärare och fritidslärare har ingen status i den framtida skolan, sa Björn Sandal och argumenterade för att Vallaskolan inte har något val.

Men det vill skolan ha, visade det sig. Vallaskolans rektor förklarade för föräldrarna att man valt att slå ihop tre klasser i tvåan till två. I stället för att göra större grupper av förskolebarnen.

– Vi har tyckt att det inte är möjligt att spara på förskoleklasser, bland annat utifrån de särskilda behov som finns. Så vi har valt att slå ihop andra klasser i stället, förklarade rektorn Maria Lundman.

En pappa längst bak i den fullsatta salen hade invändningar mot Vallaskolans eget spår, på tvärs mot kommunens vilja.

– Risken är stor att stödbehoven ökar och då blir det ingen besparing, sa Olle Rentzhog.

Björn Sandal är inte heller nöjd. Han förväntar sig att Vallskolan hittar ”andra lösningar”.

– Direktiven var att besparingarna inte ska drabba undervisande personal. Jag förstår att fritidspedagoger blir upprörda när jag uttrycker mig så här men vi har nya regler att följa i skolan.

Ska man vänta med att sända sexåringarna till skolan tills de har fyllt sju och börjar i ettan då?

– Nej, vi kommer att ha bra pedagogisk verksamhet så långt jag kan se ändå, säger Björn Sandal efter mötet som han beskriver som ”imponerande med mycket engagerade föräldrar”.

– Men demokratins dilemma är att de här besluten om besparingar tog förra året i februari/mars men det är först nu man ser konsekvenserna på detaljnivå.