Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolpolitikerna vill satsa två miljoner på nya utbildningar

Skolpolitikerna i Härjedalen vill satsa två miljoner kronor på nya utbildningar i 2016 års budget, samtidigt som skolorna kommer att få ett sparkrav på, som det ser ut i dag, runt fem miljoner kronor.
– Vi måste satsa på nya utbildningar för att få fler elever. Då får vi också en bättre ekonomi, säger Helena Larsson (V), ordförande i nämnden för bildning, fritid och kultur.

De två miljoner som nämnden vill lägga på framför allt nya utbildningar ska gå till en fotbollsinriktning för alla högstadielever och gymnasielever som vill. (Se intilliggande artikel) Pengarna ska också användas för att skapa sex nya platser på Härjedalens skidgymnasium, med alpin inriktning. Den utbildningen kommer att ha sitt säte i Sveg, precis som för skidskyttet och längdskidåkningen, men utnyttja de alpina anläggningar som finns i Härjedalen för träning. I första handlar de två miljonerna om tränare/lärare till fotbollsinriktningen och det alpina skidgymnasiet.

Samtidigt måste alla skolor i Härjedalens kommun spara pengar i nästa års budget, om den går igenom fullmäktige. Totalt handlar det om fem miljoner kronor i dagsläget. Kravet gäller inte förskolorna.

– Det underskott vi har i dag motsvarar de interkommunala ersättningarna vi betalar för elever som väljer att gå gymnasiet på andra orter. De ersättningarna suger pengar ur vår nämnd. För att komma in i vår budgetram måste vi satsa på gymnasiet så att fler elever från kommunen väljer att gå här, säger Helena Larsson.

En glädjande trend för nämnden är att antalet förstaårselever på gymnasiet är det dubbla jämfört med förra året, samt att fler elever från andra kommuner valt att studera på Härjedalens gymnasieskola.

– I de undersökningar som gjorts har vi sett att fler elever skulle ha valt en alpin inriktning om den funnits i Härjedalen, säger Helena Larsson.

Samtidigt finns det ju många som vill se en sådan utbildning, fast helst i Funäsdalen?

– Vi har inte råd att bygga en ny skola som det ser ut i dag utan måste skapa utbildningen inom ramarna för den organisation vi har i Sveg. Sedan får man se vad som händer i framtiden, säger Helena Larsson.

Fler nyheter inför nästa läsår är en satsning på entreprenörskap både i grundskolan och på gymnasiet. På gymnasiet blir det möjligt att starta UF-företag redan i årskurs ett på alla program. Ett nytt gymnasieprogram drar också i gång, hotell- och turismprogrammet, även det på Härjedalens gymnasieskola i Sveg.

– Där har vi tittat mycket på vilket behov det finns inom turistnäringen i Härjedalen av utbildad personal. Vi jobbar också för att hitta ett bra samarbete med turistnäringen.

I Hede finns ju den nedlagda Wemerskolan. Kan ni inte använda den för utbildning inom hotell- och turismområdet?

– Det var ju en restaurangutbildning och vad vi sett finns inte samma behov av just den. Den lades ner på grund av att vi tappade det nationella intaget på skolan och att antalet sökande från Härjedalen var för lågt. Det fanns inte ekonomi i att ha den kvar. Den här nya utbildningen kan vi ha inom ramen för den organisation och den ekonomi vi har, säger Helena Larsson.