Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolutveckling för miljoner till länsskolor – Mimergården tar hem storslam

Drygt 6 miljoner kronor går till skolprojekt i länet. Det är projekt som ska utveckla lärmiljön för elever med funktionsnedsättning. Mimergården i Torvalla är en av skolarna som får mest.

Mimergården som är en f-5-skola får hela 1,25 miljoner kronor i år och lika mycket nästa år från Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM.

Skolan kommer att studera hur miljön i skolan kan förbättras för elever med funktionsnedsättning. Det rör allt från den fysiska miljön i klassrummet till den sociala och pedagogiska miljön.

Både personal, elever och föräldrar kommer att involveras i projektet som rör Mimergårdens grundskoledel och inte den särskola som ligger i Mimergården.

– Vi hoppas att vi kan få en tydligare stödstruktur och organisation för elever med funktionsnedsättning, säger Eva Eriksson, specialpedagog.

Målet är att hitta metoder som i slutänden gör att fler elever klarar läroplanens mål, gärna mer.

Till att börja med ska ett nuläge bestämmas. Först ska personal beskriva hur man upplever situationen på skolan. Sedan ska olika metoder testas och utvärderas.

Mimergården får hjälp av forskare vid Mittuniversitetet att jobba metodiskt och få fram säkra resultat.

I grunden är Mimergården en fin och välbyggd skola förklarar Eva Eriksson.

– Vi har fin skolmiljö, men det finns mycket att jobba med. Det kan vara möblering och gruppstorlek för att elever inte ska störas.

All personal ska delta i projektet och pengarna från SPSM går i stort sett till extra resurser.

Bidragen för särskilda insatser, så kallade Sis-medel, delas ut till skolhuvudmän som ansöker om ekonomiskt stöd för att genomföra ett utvecklingsprojekt.

– Med Sis-medel kan vi ge möjligheter för skolor att prova nya arbetssätt eller en ny organisation för att ge förutsättningar för alla elever att lära på sina egna villkor, säger Kristiina Kulluvaara vid SPSM i en presskommentar.

-------------

Här är listan på projekt som får miljoner för skolutveckling:

• Bräcke skola får 750 000 kronor för projektet Elevens delaktighet oavsett förmåga.

• Jämtlands gymnasieförbund får 1,25 miljoner kronor för projektet Framtidstro.

• Jämtlands gymnasieförbund får även 1,125 miljoner kronor till projektet Alla ska med.

• I Krokoms kommun får grundskolans årskurs 7-9 650 000 kronor för projektet Steget före.

• Elevhälsan i Åre kommun får 550 000 kronor för projektet Samspel & Lärande.

• Storsjögymnasiet tilldelas 600 000 kronor för projektet Tillgänglighet – en förutsättning för lärande på lika villkor.

• Mimergården tilldelas 1,25 miljoner kronor för projektet Tillgänglighet och måluppfyllelse.