Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolvalet flyttas från föräldrarna

Regeringen och Vänsterpartiet vill att kommunerna ska ha ett avgörande inflytande över etableringen av friskolor.

Hur detta ska gå att kombinera med elevers och föräldrars rätt att fritt välja skola har regeringen ännu inte redovisat. Man har inte heller utvecklat vad ett avgörande inflytande innebär i praktiken.

I dag går 1 350 elever i friskolor i Jämtland. Det hade de med stor sannolikhet inte gjort med ett kommunalt veto.

Friskolornas riksförbund har granskat vilka konsekvenser ett veto skulle få. Långsiktigt skulle det innebära att få nya skolor kommer starta. De populära skolor som redan finns kommer inte heller kunna starta nya program eller utöka med fler årskurser, då även det kräver nya tillstånd.

Vi har gått igenom 50 av Skolinspektionen godkända ansökningar i större S-styrda kommuner åren 2012–2013. I sju av tio fall har kommunerna velat stoppa etableringen.

Detta överensstämmer med friskolornas egna upplevelser: 63 procent av våra medlemmar som drivs som aktiebolag menar att de aldrig hade fått starta om kommunen och inte Skolinspektionen hade haft full bestämmanderätt.

Vi har också ringt runt till kommunala S-företrädare för att höra hur de skulle agera om de fick makten att bestämma: 35 av 36 tillfrågade svarade att de vill ha ett ökat inflytande över friskolors etablering. 23 svarade att de inte vill att nya skolor ska konkurrera med befintliga kommunala skolor.

Vi är egentligen inte förvånade. Vilken verksamhetsledare skulle inte vilja kunna bestämma över sina konkurrenters verksamhet?

Med ett kommunalt veto kommer makten över vilken skola jämtarna ska kunna välja att flyttas från föräldrar och elever till kommunpolitikerna.

Det kommer också leda till godtycklighet och stora skillnader mellan kommuner. En kommun som är välvilligt inställd till valfrihet kommer erbjuda sina elever en mångfald av skolor, medan en kommun som inte vill ha konkurrens enbart kommer ge den kommunala skolan som alternativ.

Det är med stor sorg vi konstaterar att Miljöpartiet och Socialdemokraterna nu lämnat idén om eleven i centrum, valfrihet och mångfald bakom sig. Nu är det Vänsterpartiets politik som gäller.

Claes Nyberg

vd för Friskolornas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel