Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skönheten och Odjuret har blivit en svensk-finländsk Disneysaga i utrikespolitiken

Sverige och Finland har fördjupat sitt samarbete inom försvars- och säkerhetspolitik de senaste åren. Det här samarbetet går nu djupare allt snabbare, bland annat genom att personkemin mellan utrikesministrarna är oväntat god skriver Patrik Oksanen i en analys.

Skönheten och Odjurets första möte blev inte så lyckat för ett år sedan. Det beskrevs som kantigt, kyligt och olycksbådande. Hastigt hoprafsat på Arlanda och utan möjlighet för pressen att ställa frågor. Bara en bild, en handskakning där de tittade åt olika håll. Och en bild säger mer än tusen ord.

Men precis som i Disneysagan så händer något med tiden efter det första mötet. När Skönheten och Odjuret lär känna varandra uppstår tycke. I det här fallet har de träffats upp till ett par gånger i månaden, på EU:s ministermöten, på Natotoppmöte i Warszawa och andra internationella sammanhang.

Läs mer: Allt fler uppgifter om att Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Så när utrikesministrarna Margot Wallström och Timo Soini från Finland möttes i Stockholm i förra veckan var det värme, vänskap, humor och gemenskap som utstrålades. Det här intygas inte bara artigt av utrikesministrarna själva utan även medarbetarna snackar om det med eftertryck, och ibland med förvåning i tonfallet. Det finns alltså påfallande kemi.

De inte bara funkar "diplomatiskt” utan uppskattar varandras sällskap och personliga olikheter. För politiska olikheter finns, Timo Soini duckade på presskonferensen på frågan om feministiskt utrikespolitik. Och i den nationella politiken är Soini är partiledare för det finländska högerpopulistpartiet Sannfinländarna, som inte direkt kan beskrivas som det svenska språkets och minoriteternas bästa vän.

Läs mer: Sverige snackar, Finland agerar

Partiet kan förenklat sägas bestå av två delar, resterna av det agrarpopulistiska Landsbygdspartiet och så mer öppet främlingsfientliga krafter. Även om Sverigedemokraterna vill närma sig Sannfinländarna så har man från finländsk sida valt att inte samarbeta med SD i Nordiska Rådets och Europaparlamentets partigrupper. Dessutom är Soini utrikesminister i en höger-centerregering där Samlingspartiet (Finlands moderater) och Centerpartiet ingår. Wallström företräder en svensk rödgrön regering.

Men politiska olikheter hemma hindrar inte en historisk samsyn i utrikespolitiken. Mötet i Stockholm beslutade formellt att diplomater ska stationeras hos varandras utrikesdepartement. Liknande förbindelsetjänster finns redan på försvarsdepartementen i Helsingfors och Stockholm, nu sker det för första gången på UD. Det är en säkerhetspolitisk signal att samarbetet inte bara gäller försvar.

Finland har redan skickat diplomaten och fotbollsbacken Ville Andersson från Zagreb till Stockholm, för den fotbollsintresserade kan det vara värt att notera att han spelade i Enköpings SK i superettan under början av 2000-talet. Den svenske tjänstemannen som ska till Helsingfors väntas vara på plats inom kort.

Läs mer: Finlands Natotango sätter press på Sverige

Soini och Wallström planerar nu att göra resor ihop i Sverige och Finlands närområden för att skicka signalen ännu starkare om att i internationell politik pratar de här två EU-länderna med samma tunga. Hur nära Sverige och Finland tänker sig samarbeta i framtiden när det gäller försvars- och säkerhetspolitik vill ingen idag definiera.

Så länge man pratar om ”närmare samarbete” och det som på engelska kallas för ”pooling, sharing and added value" finns brett folkligt stöd för att gå hur djupt som helst. I alla fall så länge inte relationen ska definieras i ett äktenskapskontrakt eller om man börjar prata gemensam hushållsekonomi. För det är då konflikterna och problemen uppstår.

Läs mer: Finlands Natoutredning - säkrare med medlemskap och tillsammans med Sverige

Men det vi ser är att de små och många stegen fungerar, och vi är på väg mot en fördjupad kärlekssaga mellan Skönheten och Odjuret.

Liknelsen om Skönheten och Odjuret har använts av Soini själv för att beskriva relationen med Wallström, med ett skrattande tillägg att det är du som avgör vem som är vem.

Bara det säger något om deras relation.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar