Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skönt gå till jobbet och till en fungerande telefon"

Vissa byar är värre utsatta än andra. Gillhov, Nästeln och Lillsved hör dit. Fortfarande kommer ett stort antal abonnenter att sakna både el och telefon under de närmaste dagarna.

Vid en genomgång av läget på kommunhuset i Svenstavik i dag visade det sig att situationen är långtifrån löst. Värst är situationen öster om Svenstavik.

– Vi har öppnat en värmestuga i gamla tingshuset i Svenstavik, där behövande kan få värme och möjlighet att laga mat. Behövs övernattning kan vi ordna det också, säger Jesper Tjulin, säkerhetschef på kommunen i Berg.

Han säger att situationen är värst kring byarna Gillhov, Nästeln och Lillsved. Vattenförsörjningen är god men vad gäller elen är det betydligt värre.

– Och de som saknar el, saknar också möjlighet att använda telefon. Läget är besvärligt, säger Tjulin.

En som vet är Lena Johansson bosatt i Gilhov. Hon arbetar som nämndsekreterare på kommunhuset i Svenstavik, och det är hon glad över. I Svenstavik fungerar nämligen telefonerna.

– Första dygnet hemma var hemskt, men vi köpte elverk i Östersund dagen efter stormen. Nu har vi faktiskt både el, vatten och vi kan köra frysen på elverket, säger Lena Johansson.

Samhället fungerar enligt henne i stort bra i sådana här sammanhang, med ett undantag.

– Telenätet, gäller såväl det fasta som det mobila nätet som är undermåligt. Där måste man få till en lösning. Vi har ingen kommunikation med omvärlden alls. Krisar det hänvisas vi till närmaste brandstation, dit det är tre mil. För oss med bil och körkort kan det gå, men för alla andra är det svårt, säger Lena Johansson som lär få vänta ytterligare en tid på fungerande telefoner.

Kommunens nödtelefon har nr 0687 -16114. För den som kan ringa alltså...