Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skördefest med smak av världen

På söndagen var det skördefest för allmänheten på 25 gårdar i Jämtlands län.
I Brynje visade världen upp sig med ”Utländska Grytans Mat”.

– Ja, jag är mycket stolt, sa Leila Said från Somalia som för två månader sedan startade matlagningsgruppen i Grytan, på flyktinglägret.

– Det här är någonting alla kan göra, utan språk.

Hon hade själv bakat somaliska ”sambusa”, små pirogliknande trekantsknyten av vetemjöl, rapsolja, salt, potatis, lök, ärter, majs och paprika.

De sammanlagt 12 gruppmedlemmar som fanns i ett uthus på ”Fru Julianas Gård”, hos Monica och Mats Jacobsson i Brynje, hade med sig mat, tilltugg, kakor och sötsaker även från Syrien, Palestina, Afghanistan och Nigeria.

Och det var en strid ström av besökare som tittade in och smakade.

Tvåårige Emil Fröberg från Odensala var tyst när han fick frågan om ”morotshalwan” gjord på morötter, socker, rapsolja och kardemumma smakade bra. Men han åt upp hela biten.

– Det var jättegott, sa hans mamma Maria Fröberg till Qadir Zakery och Amanullah Nazary från Afghanistan som gjort halwan.

Motorn i gruppen, 26-åriga Leila Said, flydde för 1,5 år sedan till Sverige från Somalia och Al-Shabaab.

Terrorgruppen som är snarlik IS och Al-Qaida sökte efter Leilas man, för att döda honom. Han flydde och har efter det aldrig hörts av. Det var för 3,5 år sedan.

Al-Shabaab tog då Leila som gisslan och hotade att döda henne om inte hennes man överlämnade sig.

Efter två år i fångenskap, som Leila inte vill berätta om, lyckades hon fly.

Det gick inte i den stunden, när det handlade om att rädda livet, att få kontakt med och få med sig sonen Abdullahai som nu är 6 år gammal.

Hon får tårar i ögonen när hon berättar om hans besvikelse i telefon när hon lovar att hämta honom men säger att det inte går nu. För varken hon eller hennes mamma och bror har de pengar som krävs för att få ut sonen ur Somalia och vidare till Sverige som anhöriginvandrare.

Det är inte bara att gå till den svenska ambassaden i Somalia, för någon sådan finns inte.

Nu är det sonen, modern och brodern som Al-Shabaab letar efter och de har tvingats till ett liv på flykt i det egna landet.

Leila bor nu hos vänner i Torvalla och pluggar svenska med sikte på att utbilda sig och söka jobb och få egen bostad.

I kuststaden Kismayu i Södra Somalia lagade hon mat och sålde, och hade en skönhetssalong.

Nu är hennes dröm att bli sjuksköterska, eller socialsekreterare. För fastän hon lämnat Grytan är hon minst tre kvällar i veckan ute på flyktingförläggningen.

Med sin livserfarenhet vet hon vad de nyanlända flyktingarna har gått igenom, och hon pratar med alla som vill.

– Jag bryr mig inte om vilken religion de har, eller hudfärg, säger Leila som är muslim.

Både för egen del, och för andra flyktingar, betonar hon att det är viktigt att vara aktiv om dagarna.

– För då blir det lättare att få jobb sedan.

Bakom ”Skördefest” står Region Jämtland Härjedalen, Östersunds kommun, LRF Jämtland, Kunskapscentrum för de gröna näringarna - som finns på Torsta i Ås, och Jämtland Härjedalen Turism. De har stöd av EU.