Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterförare död efter lavin norr om Öjön i Ljungdalen

Fyra personer var inblandade i lavinen och en man i 45-årsåldern försvann i snömassorna.
– Man har varit där och åkt skoter och hamnat under en lavin och han avlider, säger Björn Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral.

Mannen åkte skoter tillsammans med tre familjemedlemmar och hamnade under snömassorna när lavinen gick. Larmet om lavinen inkom till SOS vid 16.53 på torsdagen.

– Man uppskattar att han legat under snön i cirka 40 minuter, säger Björn Pettersson.

Exakt hur länge mannen legat under snömassorna innan han hittades är oklart. Fjällräddare sökte efter mannen men när han hittades gick hans liv inte att rädda.

Är det stor lavinrisk i fjällen?

– När man kollar lavin­prognosen är den en trea på en femgradig skala, men just i det området är den väldigt hög och man har haft ett högt säkerhetstänk vid räddningsarbetet.

Skotern har därför inte kunnat bärgas utan är kvar på platsen.

Mannen är hemmahörande i Västernorrland. En tonårspojke och två män i 55- och 70-årsåldern var också inblandade i olyckan. De skoterturistade i området när lavinen utlöstes.

Mannen i 55-årsåldern drogs också med i lavinen men skadades lindrigt enligt polisen. De andra två var en bit ifrån och slog larm när lavinen gick.

Se den smarta lösningen – så här räddar du ditt tak med en egenbyggd snöhyvel

Skoterförare körde i förbudsområde – döms att betala 40 000 kronor i böter

Civilministern kommer till Hackås – håller öppet möte