Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterfrågan är myndigheternas ansvar

Många säger att skoterproblemen kom med alla norskar som åkte skoter i våra gränsfjäll. Det tycker inte Staffan Lindberg, ordförande i västjämtlands snöskoterområde. Han tycker att det är våra myndigheter som är dåliga på att ge information.

Det finns tolv statliga regleringsområden för de svenska fjällen och dessa har funnits sedan 1978. När det nationella snöskoterrådet ger ut sin information avser man bara de tolv statliga regleringsområdena men nämner sällan alla de lokala områdena som finns i landet.

– Åre kommun har flera regleringsområden liksom Härjedalens kommun. Utöver det så finns det även lokala trafikföreskrifter i tätorter längs hela fjällkedjan. Tyvärr är en del kommuner dåliga på att ge information om snöskoteråkning, säger Staffan Lindberg. I de flesta fall får turisterna själva leta reda på informationen om var och hur man får åka, det kan bli ganska besvärligt för en som inte kan språket. Som tur är så har man bättrat sig på informationen på flera kommuner men man är lite sent ute, fortsätter Staffan Lindberg.

Skoterklubbarna kan ge information om var och hur man kan åka men de förutsätter att man får kontakt med den klubben. I västjämtland finns det 14 skoterklubbar.