Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterleder kan stängas med kort varsel

Flera skoterleder i länet har redan stängt för säsongen på grund av den tidiga våren.
Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att följa deras webbplats för den senaste utvecklingen.

Snöläget i länet varierar kraftigt inför påskhelgen, med förhållandevis mycket snö i norr och lite snö i länets östra och västra delar. I Västjämtland har så pass mycket snö smält bort att länsstyrelsen beslutat att stänga flera skoterleder för säsongen. Det gäller framför allt området kring Vålådalen, där leden mellan Vallbo och Vålåstugorna stängts samt lederna till Vålådalen, Anarisstugan och Lunndörsstugan.

Skoterlederna mellan Ramundberget, Helags och Sylsjön stängde för säsongen i måndags då renhjordar från Mittådalens sameby redan kommit till området.

– Däremot är det såklart tillåtet att åka skidor på ovan nämnda leder, men det kan vara på sin plats att varna för svaga isar i området. Passage över sjöar sker alltid på eget ansvar, det kan i vissa fall vara värt att följa stranden runt i stället, säger Göran Gabling på länsstyrelsen.

Generellt sett är de statliga skoterlederna i länet öppna till 19 april, men för att klara den sena påsken har detta förlängts till 21 april i år. Ett undantag finns och det gäller Frostviken, som har slutdatum 2 maj.

– Jag vill också uppmana alla som ska ut i terrängen att följa vår webbplats www.lansstyrelsen.se för uppdaterad information. Med tanke på hur tidig våren är kan fler leder stängas med kort varsel, säger Göran Gabling.

Fjällräddningen rapporterar inga förändringar i sin bemanning för den här påsken. Det innebär 22 man i tjänst totalt, fördelat på elva spridda enheter.

– De har i uppdrag att patrullera leder, men också stanna, visa upp sig och prata med folk på fjällstationer och liknande. De kan sina områden väl och vet var det föreligger risk för skador, säger fjällräddningens samordnare Peter Borg.

Brukar det ha någon betydelse för er om påsken är tidig eller sen?

– Nej, det kan jag inte säga. Men påsken i sig är lite speciell eftersom det rör sig mycket folk ute i terrängen. De gånger vi ser nedgångar i olycksstatistiken är ofta när det är extremväder av olika typer, som vintern 2010 när det var 30-35 grader kallt under en längre period eller 2011-2012 då det blåste mycket, säger Peter Borg.