Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterövergränsen

Norska snöskoterturister har blivit ett välkommet inslag i svenska skoterområden, men det har också fört med sig en del busåkning. Nu flaggas det för nya skoterregler i Norge, som gör det möjligt även för svenska skoteråkare att åka till Norge.

Snöskoteråkning i Norge har i princip varit förbjudet tidigare, bortsett från ett antal undantag för vissa verksamheter som rennäring och skidanläggningar. Nu kan det komma att förändras.

Den avgående regeringen lade i våras fram ett förslag om lokal förvaltning av skoteråkningen och den nya högerregeringen har också ställt sig positiv till att låta kommuner i större utsträckning få besluta om snöskoterkörning. I Norge kommer det att öppnas upp en försöksverksamhet i ett antal områden intill den svenska gränsen. Där har kommunerna fått söka om att ingå i den nya försöksverksamheten.

– Av 416 norska kommuner har 105 stycken sökt tillstånd för att ingå i verksamheten om lokal förvaltning av snöskoterkörning, förklarar Bård Langsåvold, på Meråker kommun. Meningen är att ett nytt regelverk ska tas fram för hur snöskoteråkning ska gå till i dessa 105 kommunerna.

– Vi hoppas att vi har ett par snöskoterleder genom Meråker kommun 2016, men vi är ju ännu bara i startgroparna för denna verksamhet, berättar Bård.

Samtidigt kan det påverka skoterverksamheten på den svenska sidan av gränsen men också de investeringar som skett på den i Sverige under tiotalet år. Många norska skoterentusiaster har köpt fritidshus på den svenska sidan av gränsen, för att utifrån dem kunna syssla med snöskoteråkning.

Ett problem för många norska medborgare som är skrivna i Norge, är att de har en svenskregistrerad snöskoter vid sin stuga. De får inte köra med sina svenska maskiner in i Norge.

Nu kan det komma att skapas skoterleder från Norge in i Sverige, det bör också innebära att svenska skoteråkare får chansen att åka skoter på norska leder. Något annat än skoterleder blir det inte, ingen fri åkning som det är i Sverige.

De markägare i Norge som har en stuga långt från farbar väg, får i dagsläget transportera sig själv dit med eventuell last. Men då endast 10 gånger per år med snöskoter, det kan bli dryga böter om man missköter sig.

– Vi som bor i fjälltrakterna borde få köra snöskoter där vi vill, för de som bor vid kusten får ju köra så mycket motorbåt de vill i sina fjordar, avslutar Bård Langsåvold.