Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skotersatsning i Vinterparken

På lördag slår Vinterparken upp portarna för säsongen.­ Och räkna med att det blir mer surr kring Östersunds ­stora dragplåster denna vårvinter.

Och då snackar vi motorsurr. Det kommer nämligen att satsas på stadsnära skoteråkning, där man hoppas dra trafik både till Verkö slott och restaurangen på Böle byskola.

Ingen som har passerat Badhusparken den senaste veckan kan ha undgått den febrila aktivitet som pågår i Vinterparken. Den populära snöborgen har redan haft många besökare, och resten av Birgers uppskattade lekland öppnar i samband med invigningen på lördag. Däremot är det in i det sista oklart om skridskobanan Medvinden öppnar som planerat.

– Isen lade sig sent och är helt enkelt för tunn på många ställen. Men det går åt rätt håll, och snart hoppas vi kunna komma ut med de stora fordonen och ploga upp hela banan, säger Håkan Åvall på Storsjöyran som driver Vinterparken på kommunens uppdrag.

Vinterparken kommer att växa ordentligt i omfattning i år, i takt med att fler privata entreprenörer vill dra nytta av konceptet. Den största nya aktören är Per-Åke Wahlund och Verkö slott, som storsatsar för att göra Verkön till ett besöksmål även under vintern. Per-Åke kommer i samarbete med Östersunds snöskoterklubb och Polaris Scandinavia se till att det finns välpreparerade skoterleder till utflyktsmålen på Storsjön, och man kommer även att erbjuda transport till Verkön i form av Isexpressen, ett snöfordon med släde som har kapacitet för 30 personer.

– Jag upplever att det finns en stor efterfrågan för vinteraktiviteter på Verkön, och jag ser fram emot att samarbeta med Vinterparken. Någonting bra kommer att bli ännu bättre, säger Per-Åke Wahlund, som berättat att Verkön kommer att hålla öppet på helgerna från och med 1 mars.

Dessförinnan blir det en stor kick-off 22 februari på Stortorget, med bland annat skotertävling för knattar och uppvisning av Isexpressen. Några helger senare, 9 mars, stundar även veteranskotrarnas dag, som avslutas med en kolonn från Badhusparken till Verkön. Det kommer även att satsas på tydliga skoterparkeringar i hamnen, så att folk kan ta skotern ända till stadsgränsen.

– Snöskoterfolket är en stor intressegrupp kring Storsjön som vi inte kan bortse ifrån, och vi vill flyta skotertrafiken närmare staden. Men tanken är att man också ska kunna tolka på skidor efter Isexpressen, berättar Per-Åke Wahlund.

Men hur stämmer den här skotersatsningen in på Östersunds miljölprofil?

– Det är klart att det kan finnas åsikter kring det. Men det vi vill med detta är egentligen att samla skotertrafiken, och göra det tydligt var man ska köra, säger Håkan Åvall.

Men finns inte risken att skotersurret stör det övriga "isfolket", med tanke på att skoterleden exempelvis går parallellt med Medvinden på sina ställen?

– Nej, vi hoppas inte det. Själva skoterleden går på de flesta ställen på behörigt avstånd från Medvinden och skidspåren. Vi har jobbat hårt för att hitta nya utflyktsmål på Storsjön, bland annat Böle Byskolas restaurang, och då är skotern ett bra transportmedel för många.

Några övriga punkter den här säsongen är:

• Den som vill nå Verkön på annat sätt än med skoter kan exempelvis utgå från Tivars på Norderön, där man antingen kan promenera, åka spark eller skidor.

• Skridskoloppet Jämtkraftrännet avgörs på Medvinden 15 mars.

• Det blir som vanligt en frågesport längs strandpromenaden, med start vid Vinterkiosken.

• Även i år plogas bilvägen fram till Kungsgårdsviken, så att man kan börja sin utflykt där.

• Den inglasade paviljongen i Badhusparkens café är också redo för invigning, efter att ha drabbats av många förseningar under byggperioden.

• Det kommer att byggas en railpark för de äldre barnen i anslutning till leklandet.

• Det kommer att finnas raststugor längs lederna på Storsjön, där man kan värma sig.

anders.lundin@op.se