Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterupprop överlämnat till Miljöministern

Snofed:s upprop avseende "Storslagen fjällmiljö" är nu överlämnat till miljöminister Lena Ek. Totalt dryga 17 100 personer undertecknade uppropet.

Tillgängligheten till naturen och även fjällvärlden är väldigt viktig för stora grupper svenskar och stora grupper utifrån. Oavsett om det är kommersiellt eller icke kommersiell skoterkörning på snötäckt mark som gäller, står det i skrivelsen.

Sveriges snöskoterägares riksorganisation (Snofed) skriver bland annat att ett nationellt förbud på snötäckt mark utanför uppmärkta leder skulle inte fungera, då snöskotern har varit en del av det svenska friluftslivet under 50 år. Särskilt om ett sådant förbud också i praktiken skulle förbjuda körning på egen mark om det inte sker i anslutning till arbete. Att med ny lagstiftning i praktiken jämställa all terräng i Sverige med storslagen fjällmiljö är en inskränkning som inte skulle accepteras av vare sig markägare eller allmänhet. Särskilt som möjligheterna till effektiv övervakning av reglerna saknas.

Brevet är undertecknat av generalsekreteraren, Mikael Johansson, på Snofed.