Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skott på filmduk ska ge bättre jägare

Träna skytte inomhus på springande älg, björn, vildsvin eller varför inte kronhjort?
Ytterhogdals nya jaktsimulator gör det möjligt.

I ett rum bakom ICA i Ytterhogdal har ett gäng jakt- och skytteintresserade samlats för att gå igenom hur den nya jaktskyttesimulatorn fungerar. Tommy Andersson, från bolaget som tagit fram och säljer simulatorn, pekar och demonstrerar på filmduken.

Via olika menyer i simulatorprogrammet och en videoprojektor kan han snabbt få fram olika bakgrunder, en myr, en tallskog, ett öppet fält på filmduken längst in i rummet. Där släpper han loss vildsvin, älgar eller en rasande skadeskjuten björn.

– Det här är ett billigt och effektivt sätt att bli en bättre skytt, säger Tommy Andersson.

– Man skjuter avslappnat utan att få någon smäll från rekylen. Då kan man öva på att göra bra anläggningar och få en mängdträning som är svår att få på en skjutbana. Här skjuter du lätt 50 skott på en kväll.

Sven-Arne Skalberg från Hogdals skytteförening lägger an och siktar in sig på en älg som kommer framspringande på filmduken. Pang, och så ligger den där.

– Det känns rätt så naturligt, även om det inte kan bli precis som på riktigt. Man vet ju aldrig hur en älg beter sig, säger han.

Efter skottet får Sven-Arne Skalberg upp en träffbild på filmduken där han, och alla andra i lokalen, ser precis hur skottet tagit.

– Vi som är jägare skjuter alldeles för lite. Jag hoppas också att en sådan här simulator kan leda till att det blir ett större intresse för skytte överhuvudtaget. Det går också att använda den i utbildningen för de som ska ta jägarexamen, säger han.

Tillsammans med Anders Jonsson, även han från skytteföreningen, är Sven-Arne Skalberg initiativtagare till jaktskyttesimulatorn. Idén dök upp efter ett besök i Järvsö där det finns en liknande anläggning. Sven-Arne och Anders kopplade in både skytteföreningen och Ytterhogdals jaktskytteklubb.

Med på ett hörn finns också kommunen. Och med stöd från regleringsmedel, EU:s leaderpengar, idrottslyftet och näringslivskontoret är nu jaktskyttesimulatorn på plats.

– Från början fanns det tankar på en bowlinghall från kommunens sida men det handlar om helt andra pengar, flera miljoner. Vi räknade i stället på hur många jägare som finns i upptagningsområdet och kom fram till att det måste vara runt 300 stycken. Då borde det gå att få det här att fungera, säger Sven-Arne Skalberg som redan märkt av ett intresse.

– Många har hört av sig och undrat när den är på plats. Nu ska vi utbilda ett gäng som kan med simulatorn och sedan får vi se när vi kan öppna för de som vill komma och skjuta.

Enligt Tommy Andersson har hans bolag sålt 125 stycken simulatorer världen över.

– De köps även i för rent nöjessyfte. Ett stort rederi har köpt simulatorer som används på deras kryssningsfartyg. Men då skjuter folk på ölburkar och lerduvor. Där anses det inte riktigt politiskt korrekt att skjuta älg och björn, säger han.